Megtakarítások egyéni befizetéssel, nyugdíjcéllal – Csép Andrea képviselő válaszol olvasóinknak (X)

Sorozatunkban Csép Andrea Maros megyei RMDSZ-es képviselő, a munka- és szociális ügyekért felelős szakbizottság titkára válaszol az olvasóink kérdéseire.

Molnár Zoltán olvasónk 1976-os születésű felesége a magánnyugdíj-rendszer bevezetése előttől nincs állásban, mert nagy a család, ezért havi egyéni befizetéssel szeretnének takarékoskodni nyugdíjcéllal. Mint írja, tudomása szerint ezt megtehetnék szabadon a magán nyugdíjpénztárak (a harmadik pillér) keretében, de az állami nyugdíjpénztárhoz is fordulhatnának, hogy kössenek szerződést, és a minimálbér után járó 25 százalékos nyugdíjjárulékot havonta átutalhatnák nekik is. Tudomása szerint mindkét megoldásnak vannak előnyei.

A) Az állami nyugdíj esetében előny, hogy felsőfokú végzettségét (nappali tagozaton, 5 év) talán már 5 évnyi hozzájárulásnak beszámítják, tehát még 10 évig kéne hozzájárulni a társadalombiztosításhoz, hogy alapjogosultságot szerezzen.

B) A magán biztosítóval történő szerződéssel egyéni számlát nyithatna, s ae fölött szabadon rendelkezhet majd egyszer (kivehető egy összegben, vagy évjáradékra váltható, esetleg még örökségként is továbbadhatja stb.)

Molnár Zoltán kérdése: valóban jogukban áll szabadon választani a két megoldás között, vagy törvényi szabályozás miatt egyik-valamelyik opció nem alkalmazható egy 43 évesre?

Ha bármilyen munkajoggal, nyugdíjakkal és szociális juttatásokkal kapcsolatos kérdése van, írjon Csép Andreának a kabinet.csepandrea@rmdsz.ro címre, vagy tárcsázza a 0725109757-es telefonszámot.

Csép Andrea válasza

Amint az a felvezetőjéből kiderült, Ön tisztában van az alapfeltételekkel, teljesen helyén van az, amit írt. Önök bármelyik lehetőséget választhatják a kettő közül, sőt választhatják mindkettőt egyszerre.

Valóban figyelembe veszik a felsőfokú végzettséget, amennyiben leállamvizsgázott az illető személy. Tizenöt év a minimális hozzájárulási időszak ahhoz, hogy valaki jogosult legyen majd az állami nyugdíjra. A nyugdíjpénztárral szerződést lehet kötni, ahol a minimálbér után jelenleg 520 lejt kell havonta befizetni, de ha van rá anyagi lehetőségük, fizethetnek még többet. Javaslom az átlagbért figyelembe venni annak érdekében, hogy majd egy átlagos nyugdíjérték számolnakak ki.

Ami a hármas pillért illeti: szintén elkezdhetnek megtakarítási számlát nyitni. Ki kell választani az Önök számára legmegfelelőbb szolgáltatót, és lehetőségük szerint kezdődhet a megtakarítás.

A nagycsaláddal kapcsolatosan elárulhatok annyit, hogy ha a kedves felesége rendelkezni fog a legkevesebb 15 év hozzájárulási időszakkal és felnevelt 3 gyereket, 6 évvel korábban nyugdíjba mehet majd az új nyugdíjtörvény értelmében, amely 2021. szeptember elsejétől fejti majd ki hatását.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?