Prognózis: ekkora lesz jövőre az euró árfolyama Romániában

A jövő évben tovább erősödik az euró a közép-kelet-európai térség államainak valutáihoz képest, az árfolyama Romániában várhatóan eléri majd a 4,85 lejt – idézte csütörtökön a Mediafax a Reuters hírét.

A nemzetközi hírügynökség pénzügyi elemzőket kért fel arra, hogy állítsanak fel prognózist az euró árfolyamának várható jövő évi alakulásáról. Válaszaikból kitűnik, hogy a közép-kelet-európai térségben egyedül csak a cseh korona erősödik majd valamelyest az uniós fizetőeszközhöz képest, a lej mellett a forintra is további történelmi mélypontok várnak.

Az elemzők az euró erősödését ebben a térségben a gazdasági növekedés lassulásával magyarázzák. Emlékeztettek arra, hogy a német gazdaság gyengébb teljesítménye a román iparra és kivitelre is negatívan hatott az idei év harmadik negyedévében, emellett a romániai fogyasztás is felgyorsult valamelyest az utóbbi időszakban.

A Maszol korábban Bálint Csabát, a Román Nemzeti Bank igazgatótanácsának tagját is kérdezte az euró árfolyamának várható alakulásáról. Válaszait itt olvashatják.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?