Adóemelés számokban: mennyit fizetnek a sepsiszentgyörgyiek?

A legtöbb sepsiszentgyörgyi család éves adója 11 lejjel növekszik jövő esztendőben.

A sepsiszentgyörgyi polgárok által befizetett helyi adók értéke a város összköltségvetésének alig 5,7 százalékát tette ki idén. A 100 százalékig tartó különbözet egy része a személyi jövedelemadóból származik, másik része azon múlik, hogy az önkormányzat mennyit pályázik és lobbizik – mutatott rá Antal Árpád.

A polgármester számokkal és példákkal szemléltette, hogy egy sepsiszentgyörgyi lakos mennyi helyi adót fizet és az önkormányzat mit biztosít a lakosságnak. A polgármester elmondta, átlagban a sepsiszentgyörgyi családok kétharmadának 1600 köbcentisnél kisebb gépkocsija és B övezetben lévő kétszobás tömbházlakása van. Ez a család jövő évben az infláció mértékét leszámítva 177 lej adót fizet az önkormányzatnak, ami 11 lejjel több mint az idei adó. Antal Árpád szerint ugyanennek a családnak évi 435 lej lehetne az adója, ha az önkormányzat a törvény által megengedett legmagasabb adót vetné ki.

Mint arról beszámoltunk Sepsiszentgyörgyön jövő évben csökken az ingatlanok adója és emelkedik a járműadó. Az autók megemelt adójából befolyt összeget új parkolóhelyek létrehozására költik, hiszen az egyre növekvő autópark mellett égetővé vált a parkolóhely hiány. A városháza parkolóépítési terveit ugyanakkor nem lehet kivitelezni kizárólag a sepsiszentgyörgyiek által befizetett gépjármű adóból.

Antal Árpád szerint az autók adóját a gyártási év függvényében differenciáltan kellene megszabni. Magyarázata szerint nem korrekt, hogy jelenleg a hengerűrtartalom alapján számolják ki a helyi adót, ezért egy vadonatúj és egy 30 éves - tehát lényegesen szennyezőbb - jármű esetében ugyanannyit kell fizetni. Ezt a gyártási év alapján számolt differenciált adót azonban nem tudják bevezetni, mivel az önkormányzatoknak nincs erre vonatkozó döntési jogköre.

Mivel a lakók részéről több visszajelzés is érkezett, hogy Sepsiszentgyörgyön magasabbak az adók, mint más városokban, Antal Árpád három közeli város adatait hasonlította össze: Brassóban és Csíkszeredában 25 százalékkal magasabb a magánszemélyek ingatlanadója, Kézdivásárhelyen pedig 16 százalékkal több mint Sepsiszentgyörgyön.

Antal Árpád rámutatott: miközben egy sepsiszentgyörgyi család átlag havi 15 lejes adót fizet, az önkormányzata a helyi költségvetésből a lakók számára biztosítja az oktatást, így bölcsődék, óvodák, iskolák és egyetemek működését. Emellett az önkormányzat jelentős szerepet vállal a sportélet fejlesztésében, a kulturális szolgáltatások biztosításában, hiszen hét városi kulturális intézményt tart fenn. Továbbá a várostakarítás is olyan szolgáltatás, amelyet az önkormányzat fedez. Ezek mellett minden évben pályázatokat hirdet meg a polgármesteri hivatal, szociális szolgáltatásokat nyújt, egyházakat, vállalkozásokat támogat, illetve az infrastruktúra fejlesztésével is foglalkozik.

Azok a sepsiszentgyörgyi adófizetők, akiknek nincs elmaradásuk a helyi adók és illetékek befizetésében, és 2020. március 31-ig kifizetik az egész évi épület, terület és gépjármű adót, 9 százalékos kedvezményben részesülnek.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?