Meglett az ára a túlköltekezésnek: 9 hónap alatt 30 milliárddal nőtt az államadósság

Mindössze 9 hónap alatt 30,3 milliárd lejjel nőtt az államadósság, ezzel Románia tartozása 360,8 milliárd lejre duzzadt - tájékoztat a Ziarul Financiar.

2016-ban az akkori kormány 16 milliárd lejjel növelte az államadósságot. 2017-ban az államadósság 15,6 milliárd lejjel bővült, 2018-ban már egy jelentős ugrás történt, az összeg 29 milliárd lejre duzzadt, idén pedig mindössze 9 hónap alatt 30,3 milliárd lejjel sikerült növelnie a Dăncilă-kabinetnek az államadósságot. Ezek az összegek azt mutatják, hogy hiába nőtt robusztus mértékben a gazdaság, ennek a növekedésnek a jelentős részét az államadósság növelése felemésztette.

A Ziarul Financiar emlékeztet, a gazdasági világválság óta először történik meg Romániában, hogy a gazdasági növekedés mértéke kisebb lesz mint a költségvetési hiány. Idén 4 százalékos gazdasági növekedést vetítenek előre, a kormány pedig 4,4 százalékos deficittel számol. Az első tíz hónapban a költségvetési hiány elérte a közel 29 milliárd lejt. Az Orban-kabinet az üres államkassza és a ki nem fizetett számlák miatt további 16-18 milliárd lejjel növelte a deficitet. Ez azt jelenti, hogy rövid idő alatt Romániának még 16-18 milliárd lejt kell kölcsönöznie, egyre nagyobb kamattal. 

A megengedettnél nagyobb költségvetési hiány és az egyre duzzadó folyó fizetési mérleghiány nyomást gyakorol a lejre. A BNR hogy ellensúlyozza a lej értékvesztését, csak novemberben 1 milliárd eurót fordított erre a célra. Egy hónap alatt a BNR valutatartaléka 34,9 milliárd euróról 33,8 milliárd euróra csökkent.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?