Gazdasági növekedést hoz a csíki térségnek a magyar kormány gazdaságfejlesztési programja

Folytatódik Hargita megyében a támogatási szerződések aláírása a kisgazdák és a magyar kormány gazdaságfejlesztési programját lebonyolító Pro Economica Alapítvány között – tájékoztatott Hargita Megye Tanácsának sajtószolgálata. Székelyföldön közel ötezer szerződést írnak alá, a támogatási keret 61 millió euró. A programban Csíkszék gazdái voltak a legaktívabbak 915 nyertes pályázattal.

Hétfőn Csíkszenttamáson és Csíkrákoson írták alá a támogatási szerződéseket. Csíkszenttamáson a környékbeli gazdálkodók összesen 170 szerződést írtak alá, Csíkrákoson pedig több mint 160-at. A támogatásokat főként eszközbeszerzésre és tenyészállatok vásárlására fordítják – áll a közleményben.

Hargita megye tanácsának elnöke, Borboly Csaba kiemelte, a gazdasági fejlődés egyik záloga a szövetkezetek létrehozása. Készül a tanács agrárstratégiája is, amely a kisgazdaságok, családi vállalkozások megélhetését célozza meg az ipari gazdálkodással szemben.

Összefüggő programok, Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének projektjei, a Székely Termék Mozgalom is támogatást nyernek a Pro Economica által lebonyolított gazdaságfejlesztési program révén. A negyvenezer székelyföldi gazda közül közel ötezren pályáztak sikeresen, ami egy jó kezdet – fejtette ki Becze István megyei tanácsos, a megyei tanács vidékfejlesztési és mezőgazdasági szakbizottságának elnöke.

A pályázat legfontosabb céljai közt szerepel a vállalkozási formák erősítése, a térségi mezőgazdasági tevékenységek fellendítése, a mezőgazdasági termelési géppark korszerűsítése és környezetbaráttá tétele, illetve a foglalkoztatottság növelése. A támogatási szerződések aláírása december 10-ig folytatódik Székelyudvarhelyen, Csíkkozmáson, Csíkszentgyörgyön, Csíkszeredában és Gyimesközéplokon.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?