Az Orban-kormány nem tiltja be az élőállat-exportot


-A A+Az élőállat-export leállítása középtávú cél kell hogy legyen Románia számára - közölte pénteken Ludovic Orban miniszterelnök a midiai kikötőben több mint 14 ezer juhval a rakterében elsüllyedt hajó esetében történt beavatkozás kapcsán.

A Digi24 televíziónak adott nyilatkozatában a kormányfő rámutatott, az eset bizonyos állami hatóságok "bénultságáról" tett tanúbizonyságot, szerinte felül kell vizsgálni az ilyen esetekben történő beavatkozással járó minden eljárást. Orban kifejtette, elégedetlen volt az országos állategészségügyi hatóság, a tengerészeti hatóság és a midiai kikötő vezetőjének hozzáállásával is, ezért az illetékes miniszterek kielemzik a mentési akcióban részt vevő valamennyi hatóság munkáját, és "meghozzák a szükséges intézkedéseket".

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke elmondta, alakulata benyújtott a parlamentbe egy törvénytervezetet, amely megtiltaná az élő állatok exportját olyan esetekben, amikor nem tudnak megfelelő körülményeket biztosítani az állatok szállítására. Orban szerint a mezőgazdasági termékek exportjának nagyon nagy részét, csaknem 70 százalékát az ömlesztett gabona és az élő állatok teszik ki, így az élőállat-export azonnali betiltása "elhamarkodott intézkedés" lenne, "de középtávon természetesen az kellene hogy legyen a cél". "Sokkal humánusabb és ugyanakkor kifizetődőbb lenne, nekünk pedig többet kellene befektetnünk a mezőgazdasági nyersanyag feldolgozásába" - fogalmazott.

A miniszterelnök ismét nyomatékosította, hogy a kormányülésen is tárgyaltak az elsüllyedt hajó ügyéről, és felszólította a szállításügyi, illetve a belügyminisztert, hogy sürgessék meg a hajó kiürítésének, illetve a tetemek elégetésének folyamatát. Orban ugyanakkor kiemelte, bár tudomása van róla, hogy európai szinten is megvitatták a témát, ez idáig egyetlen európai hatóságtól sem kapott hivatalos állásfoglalást ennek kapcsán.

A Palaui Köztársaság zászlója alatt navigáló Queen Hind hajó november 24-én veszélyesen megdőlt és félig elsüllyedt, miután elhagyta a rakpartot Midia kikötőjében, rakterében 14.600 juhval. Az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA) közlése szerint csütörtök délutánig 228 élő juhot sikerült kimenteni a hajóról. 

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X