Orban az önkormányzatokkal tanácskozott a költségvetés-kiegészítésről

A Romániai Községek Egyesületének képviselőivel tanácskozott hétfőn Ludovic Orban miniszterelnök a Victoria-palotában; a megbeszélés fő témája a költségvetés-kiigazítás volt.

"A költségvetés-kiigazításról szóló sürgősségi kormányrendelet tervezetével kapcsolatban a kormányfő hangsúlyozta, három objektív kritérium szerint egészítik ki a települések büdzséjét, és ezek a következők: az európai alapokból finanszírozott projektekhez szükséges társfinanszírozások biztosítása, a fogyatékkal élő személyek és gondozóiknak járó juttatások kifizetése és az önkormányzatok működési és fenntartási költségeinek biztosítása" - áll a kormány hétfői közleményében.

A közlemény értelmében a községek képviselői nehezményezték, hogy rendkívül bonyolult bürokratikus eljárásokat kell végigjárniuk a helyi fejlesztési projektek kezdeményezéséhez és megvalósításához. A miniszterelnök arról biztosította őket, hogy a kormánynak szándékában áll felszámolni a bürokráciát és leegyszerűsíteni a közigazgatási procedúrákat.

A találkozón jelen volt Raluca Turcan miniszterelnök-helyettes, Ion Ştefan fejlesztési és közigazgatási miniszter és Ionel Dancă, a kormányfőtitkárság vezetője.

Ludovic Orban miniszterelnök korábban, a nap folyamán azt nyilatkozta, hogy a keddi nap végéig véglegesíteni kell a költségvetés-kiigazításról szóló sürgősségi kormányrendelet tervezetét. A kormányfő a téma kapcsán rámutatott, a legfontosabb szempont, amelyet szem előtt tartanak a költségvetés-kiigazítás kidolgozásakor az, hogy biztosítsák a pénzügyi forrásokat "valamennyi közintézménynek és valamennyi helyi hatóságnak", ez ugyanis elengedhetetlen az intézmények és önkormányzatok jó működéséhez, a bérek kifizetéséhez, a szociális juttatások folyósításához, az olyan működési és fenntartási költségek kifizetéséhez, mint a közvilágítás vagy az iskolák fűtése.

A másik fontos szempont visszatéríteni az áfát az erre jogosult cégeknek, mert - tette hozzá Orban - megengedhetetlen, hogy az üzleti szféra lássa a kárát a "meggondolatlan állami kiadásoknak".

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?