Traian Băsescu a CNN-nek idegenvezet a konstancai kikötőben

Május 23-26. között tűzi műsorra a CNN amerikai hírtelevízió a konstancai kikötőről készített riportfilmet, amelyben többek között Traian Băsescu román államfő is idegenvezetői szerepet vállalt.

A "The Gateway" (A bejárat) című sorozat keretében Becky Anderson arra kérte fel Băsescut, hogy volt hajtóskapitányként ismertesse a legnagyobb Fekete-tengeri kikötő jellegzetességeit és jövőbeli fejlesztési terveit.

„1989 decemberéig a konstancai kikötő elsősorban a román áruk exportját és a külföldről behozott nyersanyagok importját bonyolította le. Jelenleg a kikötő bizonyos értelemben egész Közép-Kelet Európa kapuját jelenti, kijáratot biztosít a régiónak a világ tengereire” – magyarázta az államfő a CNN riporterének a kikötőben sétálva.

Băsescu szerint a Fekete-tengeri kikötő a Rotterdamban kezdődő kontinensnyi „kék autópálya” célállomása, amely összeköti egész Európát. „Fejlesztenünk kell a nagy hajók befogadásának kapacitását” – tette hozzá.

Anderson meglátogatta a Daewoo hajógyárat is, majd egy kirándulást tett a 60 kilométeres hosszúságú Duna–Fekete-tenger-csatornán.

Kimaradt?