Aggasztónak találja a miniszterelnök a lej gyengülését

Aggasztónak találja a miniszterelnök a lej gyengülését. Ludovic Orban azt nyilatkozta pénteken, hogy a jelenség negatív hatásainak csökkentése érdekében a kabinet a kormányzati és a jegybanki politika összehangolását kezdeményezi.

Hozzátette, a gazdaságban bizonyos döntéseknek hosszú távú hatásuk van, és a gyakorlatban a lej-euró árfolyam nagymértékben függ a kereskedelemi egyenleg alakulásától. Véleménye szerint a lej gyengülése azzal magyarázható, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) gazdaságpolitikája miatt az elmúlt három esztendőben folyamatosan nőtt a kereskedelmi hiány, amely 2019 végére elérheti a 18 milliárd eurót.

Orban kijelentette, bízik abban, hogy a jegybanknak sikerül egyensúlyban tartani a lej-euró árfolyamot, és hozzátette: erre a problémára a kormány is megoldásokat dolgoz ki. A BNR igazgatótanácsának tagja, Bálint Csaba a Maszolnak elmondta, a jegybanknak nincsen árfolyamcélja, a jegybank abból a szempontból követi az árfolyamot, hogy az milyen hatással lehet az inflációra. Egy jegybank elsődleges célja rendszerint az árstabilitás. Ha tudni szeretné, mi áll a lej térvesztésének hátterében, katt ide. 

A minimálbér esetleges emelésével kapcsolatban a miniszterelnök azt mondta: a kabinet hétfőre alakítja ki álláspontját, majd ezt követően megkezdik a tárgyalásokat a szociális partnerekkel. Ludovic Orban legutóbb 7,2%-ban jelölte meg az országos minimálbér emelésének legvalószínűbb mértékét. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?