Folytatódik a lej mélyrepülése az euróval szemben


-A A+Történelmi mélyponton van ismét a lej az euróval szemben, egy euró középárfolyamon 4,7759 lejbe került - olvasható a BNR honlapján. A lej 0,06 százalékkal gyengült az előző naphoz képest. 

A lej az utóbbi napokban került történelmi mélypontra az euróhoz viszonyítva. Dan Suciu, a központi bank szóvivője korábban elmondta, hogy nyomás nehezedik a valutára azt követően, hogy a statisztikai intézet közzétette az első kilenchavi külkereskedelmimérleg-adatokat. A helyzetet súlyosbította a Fekete Péntek, amikor az import mértéke még inkább megnőtt. 

A szóvivő szerint az is közrejátszik, hogy az idei államháztartási hiány várhatóan meghaladja a kormány által becsült értéket. Az államháztartási hiány az első tíz hónap után már elérte a GDP 2,84 százalékát, így meghaladta az előző kormány által célul kitűzött, egész évre számolt 2,76 százalékot. A pénzügyminiszter elmondta, ha a következő másfél hónapban nem tesznek semmit, akkor a deficit meg fogja haladni a 4 százalékot. A külkereskedelmi mérleg hiánya 20 százalékkal, 12,045 milliárd euróra nőtt az első kilenc hónapban. 

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X