Három százalékosra mérséklődött a gazdasági növekedés a harmadik negyedévben


-A A+

A bruttó hazai termék (GDP) a harmadik negyedévben 3 százalékkal nőtt a nyers adatok szerint és 3,2 százalékkal gyorsult a kiigazított érték szerint a tavalyi év azonos időszakához képest - közölte csütörtökön gyorsjelentésében az országos statisztikai intézet.

Az első három negyedévben a nyers adatok szerint 4 százalékkal nőtt a gazdaság éves összevetésben, a szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint 4,1 százalékkal bővült. A harmadik negyedévben a GDP 0,6 százalékkal emelkedett az előző negyedévhez képest a szezonálisan és naptárhatással kiigazított érték szerint. A második negyedévben a növekedés 0,8 százalék volt az első három hónaphoz mérten, az első negyedévben pedig a román gazdaság 1 százalékkal bővült a tavalyi év utolsó negyedévéhez képest.

Tavaly egész évben a gazdaság 4,1 százalékkal nőtt, ami elmaradt a kormány által remélt 5,5 százaléktól. Az időközben megbuktatott szociáldemokrata kormány az idén is 5,5 százalékos GDP-bővülést valószínűsített, de elemzők szerint a növekedés az idén is elmaradhat a remélt szinttől.

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X