RBS

Az Unicredit megveszi az RBS romániai érdekeltségeit

Az Unicredit Tiriac Bank megvásárolja a Royal Bank of Scotland (RBS) romániai leányának teljes kereskedelmi, valamint private banking (Royal Preferred Banking) üzletágát - idézte kedden a napi.hu az UniCredit közleményét. A jegybank és a versenyhivatal jóváhagyását követően az RBS 315 millió eurós eszközei és 230 millió eurós forrásai kerülnek az olasz pénzintézet birtokába.

Az RBS kereskedelmi üzletága tökéletesen illeszkedik az UniCredit közép-és hosszú távú terjeszkedési terveibe - jelentette ki Rasvan Radu az UniCredit Tiriac Bank vezérigazgatója. Az RBS közel két év óta keres vevőt a romániai kereskedelmi üzletágára, piaci források szerint korábban az OTP is fontolgatta az akvizíciót ami végül a túlértékelt eladási ár miatt hiúsult meg.

Az egy éve tartó átszervezést követően az RBS négy fiókra (Bukarest, Arad, Kolozsvár és Brassó) csökkentette romániai hálózatát miközben fokozatosan a vállalati ügyfelekre helyezte a hangsúlyt. A profilváltás miatt a brit bank a tavalyi évet 38 millió lejes (egy euró 4,4 lej) veszteséggel zárta.

Az UniCredit Tiriac 5,7 milliárd euróra értékelt eszközállományával az ötödik legnagyobb bank a romániai piacon, tavaly a pénzintézet nettó konszolidált nyeresége 40 millió euró volt ami 11 százalékos növekedést jelent az azt megelőző évhez képest.

Kimaradt?