Októberban tovább csökkent az infláció, igaz, nem sokkal


-A A+

Tovább csökkent Romániában az éves infláció, októberben a fogyasztói árak 3,4 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál - közölte kedden az országos statisztikai intézet.

Szeptemberben 3,5 százalék volt a fogyasztói árak emelkedése, augusztusban pedig az éves infláció még 3,9 százalék volt. A csökkenő irány megfelel az elemzői várakozásoknak. Októberben az élelmiszerek és a szolgáltatások 4,1 százalékkal kerültek többe, mint egy évvel korábban, a nem élelmiszerek 2,57 százalékkal drágultak.

Az előző hónaphoz viszonyítva 0,43 százalékkal nőttek a fogyasztói árak, az első tíz hónapban pedig 3,36 százalékkal emelkedtek. A Román Nemzeti Bank (BNR) pénteken csökkentette az idei és a jövő évi inflációs előrejelzését, így 2019-ben 3,8 százalékos, 2020-ban 3,1 százalékos fogyasztói árindexre számít.    

Az Európai Bizottság a múlt héten közzétett őszi jelentésében megállapította, hogy Romániában az inflációs nyomás csökkent, hiszen a 2018-ban jegyzett 4,1 százalékos csúcsérték után szeptemberre 3,5 százalékra mérséklődött a fogyasztói árindex, amely az év végére ugyan 3,9 százalékra nő, de 2020-ban várhatóan visszatér a román központi bank által kijelölt 1,5-3,5 százalékos célsávba.

Az alapkamat tavaly május óta változatlanul 2,50 százalék.

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X