Kihirdette az államfő az úgynevezett Uber-törvényt


-A A+

Kihirdette csütörtökön Klaus Johannis államfő  az alternatív szállítási tevékenységet szabályozó 2019/49-es törvényt.

A jogszabály szerint az alternatív szállítást díj ellenében engedéllyel rendelkező szállító végzi, az utas és az autót birtokló szállítmányozó között megkötött szállítási szerződés alapján, amelyet egy digitális platform üzemeltetője közvetít egy, a távközlési minisztérium által engedélyezett digitális platformon keresztül. A digitális platformokra vonatkozó engedélyt legtöbb 30 munkanap alatt állítják ki és 24 hónapig érvényes.

A szállításra használt valamennyi gépkocsinak, tulajdonosától függetlenül, a Román Útügyi Hatóság (ARR) engedélyével kell rendelkeznie. A törvény leszögezi, hogy amennyiben a szállítási díjat közvetlenül az utastól szedi be, a szállítónak elektronikus pénztárgéppel kell rendelkeznie, nyugtát kell adnia és az ügyfél kérésére számlát köteles kiállítnia. Amennyiben a fizetés a digitális platformon keresztül, kizárólag elektronikus úton történik, a szolgáltatásról elektronikus formában számlát kell küldeni az utasnak.

A digitális platform kezelőjének kétévente 100 ezer lej adót kell fizetnie. Az alternatív szállítást lebonyolító járművekben, elől-hátul, látható helyre ki kell függszteni a jármű és a digitális platform azonosítását lehetővé tevő információkat.

A már működő alternatív szállítóknak 2020. február 1-jéig van határidejük, hogy alkalmazkodjanak jelen jogszabály előírásaihoz. 
EZT OLVASTA MÁR?

X