Ludovic Orban: megemeljük a minimálbért, de még nem tudjuk, mennyivel

Január elsejétől megemelik a minimálbért, de előtte kidolgozzák annak pontos menetrendjét és felmérik a szociális hozzájárulások rendszerére, illetve a gazdaságra kifejtett hatását – jelentette ki Ludovic Orban miniszterelnök újságírói kérdésre a pénzügyminisztériumban tartott szerda esti sajtótájékoztatóján.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke hozzátette: a hétfőn menesztett szociáldemokrata párti (PSD) kormány kiürítette az államkasszát, ennek ellenére azonban az új kabinet – igaz, nem tudni, milyen mértékben – megemeli 2020. január elsejétől az országos minimálbért „Mindenki megnyugodhat, lesz minimálbéremelés, de előtt fel kell mérnünk annak gazdasági következményeit” – nyomatékosította a kormányfő.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Viorica Dăncilă vezette PSD-kormány ügyvivői mandátuma utolsó heteiben dolgozott ki határozattervezetet arról, hogy 182 lejjel bruttó 2262 lejre emeli az általános minimálbért, illetve 270 lejjel bruttó 2620 lejre az „értelmiségi minimálbért”, ami a felsőfokú végzettséggel és legalább egy év szolgálati idővel rendelkezőknek jár.

A statisztikai hivatal adatai szerint október 15-én országszerte 1 382 577 minimálbérre kötött munkaszerződés volt érvényben, emellett 318 823-an kaptak emelt szintű minimálbért, ami az érvényes munkaviszonnyal rendelkezők valamivel több mint 26 százalékát tette ki.

Florin Cîțu új pénzügyminiszternek nehéz dolga lesz – hívta fel a figyelmet Ludovic Orban –, mert oly módon kell módosítani az idei költségvetést, hogy a közintézmények működésére meglegyen a fedezet az év végéig, és ki kell dolgoznia a 2020-as büdzsét olyan körülmények között, hogy az állam a PSD-vezetés alatt túlköltekezett.

„Össze kell húznunk a nadrágszíjat, és meg kell néznünk, hogyan tudjuk növelni a kintlévőségek behajtásának hatékonyságát” – mondta a kormányfő, de hangsúlyozta, hogy a a takarékoskodás jegyében nem tartja jónak az áfavisszafizetések felfüggesztését, mondván, hog „ne a magánszféra fizessen az állam rossz gazdálkodásáért”. Fontosnak nevezte a miniszterelnök a költségvetési hiány növekedésének a kordában tartását, a felesleges kiadások csökkentését és az adócsalás elleni harcot.

Kifizetik a béreket és a nyugdíjakat

A bérek és a nyugdíjak kifizetése, valamint az infrastruktúra fejlesztése a kormány prioritásai közé tartozik – tette hozzá Ludovic Orban. „Természetesen az összes járandóságot kifizetjük. Vannak jogszabályok, amelyeket tiszteletben kell tartanunk” – mondta a kormányfő, ismét „szemenszedett hazugságnak” nevezve a PSD által a bér- és nyugdíjcsökkentésekről közölt híreket. „Nyilvánvaló, hogy a közszférában csak azoknak az alkalmazottaknak fogunk fizetést adni, akik kompetensek és képesek minőségi szolgáltatásokat nyújtani” – tette hozzá a kormányfő. Orban ugyanakkor „abszolút prioritásnak” nevezte a szállítási infrastruktúrába történő beruházásokat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?