Kolozsváron nem viccelnek: készül a metróvonal megvalósíthatósági tanulmánya

Egy román, olasz és francia cégekből álló konzorcium nyerte a kolozsvári metró és metropoliszövezeti gyorsvasút megvalósíthatósági tanulmányának elkészítésére kiírt versenytárgyalást – közölte kedden a polgármesteri hivatal. A város 30,186 millió lejt fizet a munkáért.

A SWS ENGINEERING SPA-SYSTRA-METRANS ENGINEERING nevű társulásnak a hamarosan aláírandó szerződés szerint a munkálatok előmegvalósíthatósági és megvalósíthatósági tanulmányát, a beruházás környezeti hatástanulmányát és stratégiai felmérését kell elkészítenie.

A tervek szerint a Magyarnádas és Bonchida közötti 43 km-es szakaszon metropoliszövezeti gyorsvasút épülne. A metróvonal két szakaszban készülne el. Az első szakasz Szászfenes déli részét kötné össze a város keleti részével (Tóközzel), és érintené a Vivo bevásárlóközpontot, a Monostor negyedet és a központot. A második szakasz Szászfenest Gyaluval köti majd össze. A kolozsvári metróvonalat 16 km-esre tervezik, 15 megállóval.

A kolozsvári helyi tanács tavaly december közepén hatalmazta fel Kolozsvár vezetőségét, hogy hirdessen versenytárgyalást metróvonal és a metropoliszövezeti gyorsvasút tervének elkészítésére. A tanulmányoknak jövő év végig kell elkészülniük.

Mennyibe kerülne?

Romániában jelenleg csak Bukarestben van metró, az ottani hálózat legnagyobb része a Ceaușescu-érában készült. A rendszerváltás óta eltelt 29 év alatt átadott új metrószakaszok teljes hossza mindössze 13 km, de ezek építése még a 80-as években elkezdődött. A hálózat bővítése folyamatban van, de az idehaza megszokott ütemben és stílusban.

Európában 56-60 millió euró között mozog egy kilométer pályaszakasz építési költsége, Bukarestben ez természetesen lényegesen több, 75-95 millió euró. A földalatti gyorsvasutat üzemeltető Metrorex tájékoztatása szerint az egyik épülőfélben levő, 6,8 km-es szakasz kerek 1 milliárd euróba kerül, igaz, ebben az összegben benne van 10 állomás és egy depó kialakítása is.

Megtörténhet, hogy Kolozsváron lényegesen gyorsabb ütemben halad majd a beruházás, mint a fővárosban, az azonban valószínűsíthető, hogy a gyorsvasút föld alatt futó részének költségei körülbelül azonos szinten lesznek. Feltételezhetően a vasút Kolozsvár központi részén bukik majd a föld alá. Ha Bukarestben 6,8 km szakasz a teljes szükséges infrastruktúrával együtt 1 milliárd euróba kerül, akkor a beruházás Kolozsvárra eső része minimum ennyibe fog fájni.

A kolozsvári metróvonal megépítésének részleteiről korábban Oláh Emese alpolgármestert is kifaggattuk.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?