Mégsem emeli meg a minimálbért a Dăncilă-kormány

A beharangozottaktól eltérően mégsem emeli meg a kormány 100 lejjel január elsejétől az országos minimálbért.

Ez a hétfői kormányülés elején jelentette be Viorica Dăncilă. Az ügyvivő miniszterelnök közölte, hogy a minimálbér elfogadására vonatkozó határozat elfogadását a beiktatás előtt álló Orban-kabinetre bízza. Emlékeztetett, hogy a határozat tervezetét már korábban közvitára bocsátotta a munkaügyi minisztérium.

A tervezet értelmében 2020. január elsejétől 2 262 lejre nő a havi bruttó minimálbér a teljes munkaidőben (átlagban havi 167,333 munkaóra) dolgozó munkavállalók számára, ami 13,518 lejes órabért jelent. A felsőfokú végzettséggel és legalább egyéves munkaviszonnyal rendelkező munkavállalók esetében 2 620 lej lenne a minimálbér összege, ami havi 167,333 munkaórával számolva 15,657 lejes órabért eredményez.

A kormányalakítással megbízott Ludovic Orban a múlt héten figyelmeztette Vorica Dăncilát: kormányának nincs már meg a törvényes joga, hogy egy ilyen határozatot elfogadjon. „Ha mégis megteszi, mi módosítani fogjuk a határozatot” - fejtette ki Orban a parlamentben a 100 lejes minimálbér-emelést firtató kérdésre.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?