Külföldön próbáltak szerencsét, mégis itthon alapítottak céget

Mi a közös egy nagyváradi hostelben, egy fordítóirodákat és fordítókat összekapcsoló on-line platformban, egy divatmárkában és egy rendezvényszervező vállalkozásban? Minden a Diaspora Start Up-kiírás keretein belül, a 40.000 ok, hogy Romániában vállalkozz! projekt révén valósult meg.

Nagyváradon a pályázat keretében kialakított Fox Inn Hostel adott otthont annak a borkóstolóval összekapcsolt, kerekasztal-beszélgetésnek, amelyen a már támogatást nyert vállalkozások képviselői mutatkoztak be. A projektet a Romániai Vállalkozásokért Egyesület (ROVE) és a LAM Alapítvány kezdeményezte Magyarországon élő és magyarországi lakcímmel rendelkező román állampolgároknak, akik Romániában terveztek vállalkozást indítani.

„A diaszpóraprojekt majdnem két éve indult, és egy nagyon hosszú utat járt be. A toborzással kezdtük, hiszen meg kellett szólítani azokat, akik abban gondolkodnak, hogy vállalkozzanak itthon. A következő fázis egy online képzés volt, amelyen vállalkozói ismereteket szerezhettek a jelentkezők, egy üzleti tervet írtak a képzés ideje alatt, ami utána versenybe lépett. Több mint 260-an végezték el a képzést, 97-en jelentkeztek a versenyre, és 32-őt választottunk ki egy előre meghatározott pontrendszer alapján, ők közel 40 ezer eurónyi támogatást kaphatnak a vállalkozás beindítására, munkahely-teremtésre és a szakmai tevékenység elkezdésére” – mondta Nagy Tímea-Zita projektmenedzser.

Az üzleti terv megvalósítására egy év áll a pályázók rendelkezésére, most félidőnél tartanak, és ezt követi még egy fél év fenntartási időszak, illetve monitorozási időszak, ami alatt követik és segítik a tevékenységüket. „Természetesen olyan vállalkozásokat igyekszünk támogatni, amelyek hosszú távon fennmaradnak a piacon” – hangsúlyozta.

Azt is megtudtuk, hogy a fenntarthatóságot, környezettudatosságot, esélyegyenlőség biztosítását és a kutatásfejlesztést külön értékelték a projekteknél. A csütörtöki kerekasztal célja pedig az volt, hogy bemutassanak olyan vállalkozókat, akik pályázati támogatásból értek el eredményeket.

A fő akadály a bürokrácia

Vidám gyermekzsivaj fogadott a Fox Inn Hostel bejáratánál: hamar kiderült, hogy a rendezvény gyermekbarát, a kicsikkel játszanak néhányan, míg szüleik az előadásokat hallgatják. Később Venczel Endre, a Partiumi Vándormozi megálmodója (maga is a pályázat egyik nyertese) filmet is vetít nekik, miközben az alagsori teremben komoly dolgokról folyik a szó – időnként Mados Attila bihardiószegi polgármester borainak kóstolójával röviden megszakítva.

A megjelenteket a beszélgetést is moderáló Nagy Tímea-Zita mellett Klárik Attila, a LAM Alapítvány igazgatója is köszöntötte, majd a jelenlévő vállalkozó mutatkoztak be. Ki-ki különböző fázisnál tart, van, aki már meg is mutatta vállalkozásának eredményét, van, amelyi rövid időn belül válik kézzelfoghatóvá.

Mint ment közben elhangzik, a pályázók a támogatás 70 százalékát kapták meg, a következő 30 százalék akkor jár, ha már profitot (a 70 százalék 30 százalékát, körülbelül kilencezer eurót) termel a vállalkozás. S hogy mi a legnagyobb nehézség egy romániai vállalkozónak? A jelenlévők kivétel nélkül a bürokráciát említették.

Változatos területekbe vágtak bele

A házigazda Murvai Csaba, a váradi Fox Inn Hostel megálmodója. Ötlete már működik, a hostel a szálláslehetőség mellett gyermekklubnak is otthont ad. Szlahotka Orsolya (Nagyvárad) vállalkozása a marketing- és médiakommunikáció, az adatelemzés, a pszichológia és a kommunikációs ismeretek ötvözésével nyújt segítséget brandeknek, vállalkozásoknak, ügynökségeknek. Tóth Imola (Nagyvárad) saját márkát épít, az Iwola ruhákra például egy év átalakítási garanciát vállal, az egyedi tervezésű ruhákat limitált szériákban készíti el cége.

Hantz Péter (Kolozsvár) kutató neve itthon sem ismeretlen, ő a pályázat keretében azzal foglalkozik, hogy a gyümölcsök és olajos magvak legértékesebb részeit, a rostokat használja fel egészséges termékek gyártásához. A növényi rostok létfontosságúak, ám a növények feldolgozásakor ezek legtöbbje elvész. A kutató egyébként olyan szék tervezésén dolgozik, amely az ülőmunkát végzőknek jelentene segítséget, lévén, hogy több pozícióban is lehetővé teszi az egészséges testtartás megőrzését.

Pásztor Lehel Both Zsolt partnereként volt jelen, ők egy olyan on-line platformot készítenek, mely az engedéllyel rendelkező fordítókat és fordítóirodákat kötné össze országszerte. A cél: egyetlen iroda se veszítsen ügyfelet azért, mert olyan nyelvről vagy nyelvre kellene fordítás, amilyen fordítójuk nincs, illetve az illető nyelveket beszélő fordítókhoz eljusson a megfelelő munka. Szabó Tekla (Maroshévíz) rendezvényszervező vállalkozást indított, tavaly például az Urmanczy-kastélyban szerveztek nyílt napokat és hamarosan webshoppal bővíti a kínálatot.

A kerekasztalon többek között Szalai Katalin ékszerkészítő (ő Critbiz-pályázaton nyert) munkáit is megcsodálhatták a résztvevők, és a Pozsonyi Erik (Nagyvárad) vállalkozásának (puppee.ro) mosható pelenkáival és betétjeivel is megismerkedhettek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?