A TAROM volt vezetője lett a nagyváradi reptér ideiglenes elnöke

Ideiglenes igazgatótanácsa lesz a nagyváradi reptérnek, miután botrányos körülmények között új versenyvizsgát kellett kiírni a vezetői posztra. 

A héttagú ideiglenes igazgatótanács öt tagját szinte egyhangúlag szavazták meg pénteken, a Bihar megyei tanács rendkívüli ülésén. A hatodig tag a pénzügyminisztérium képviselője, Doina Drăghici lesz, a hetedig tagról, a tisztségéről lemondott Porsztner Béla helyére javasolt Florian Seracról az önkormányzat keddi, rendes ülésén szavaznak.

Az új tagokat a Nemzeti Liberális Párt képviselői javasolták, a titkos szavazás után nyílt vokssal azt is megszavazták, hogy az ideiglenes igazgatótanács elnöke Gheorghe Răcaru, a Blue Air Légitársaság és TAROM volt vezetője lett, őt a Nagyváradi polgármesteri hivatal képviselőjeként nevesítették jelöléskor. A megyei tanács képviselőjének Tudor Jidavot, a Bukaresti Repülőtér Zrt. volt vezetőjét javasolták (nála egyébként 2014-ben az ANI érdekkonfliktust talált). A turisztikai cégek képviselőjeként Răzvan Horga lett tag, az ipari parkokban működő cégeket Dan Adrian Popuș, a Plastor RT vezérigazgatója, a kereskedelmi és szolgáltatási vállalkozásokat Alexandru Pop, a Körös nagyáruház menedzsere képviseli. Érdekesség, hogy a turisztikai cégek képviselőjének Traian Bodea ALDE-s megyei alelnök Florian Serac volt Bihar megyei prefektust, a Turism Felix Rt. vezetőjét javasolta, róla, mint említettük kedden döntenek.

Pásztor Sándor megyei tanácselnök sok sikert kívánt az ideiglenes igazgatótanács munkájához, és hozzátette: továbbra is az a céljuk, hogy a nemzetközi járatokat újraindítsák. Ioan Mang szociáldemokrata alelnök megjegyezte: szeptember óta, az előző igazgatótanács leváltása óta a liberálisoké a felelősség a nemzetközi légijáratokért.

Pásztor Sándor tanácselnök az ülés végén kérdésünkre elmondta:a z ideiglenes igazgatótanács négy hónapig működik, ez idő alatt a végleges igazgatótanács létrehozása lesz a dolga. Az új reptérparancsnok megválasztásáról már a végleges igazgatótanács dönt majd. A tanácselnök hozzátette: ők elsősorban az új reptérparancsnok megválasztására törekedtek, ami nagyon fontos, hiszen neki kell majd tárgyalnia a járatokról. Bimbó-Szuhai Tibor, az igazgatótanács volt elnöke annyit fűzött a történtekhez: ha liberálisoknak valóban a reptér érdeke lett volna a fontos, akkor az új reptérparancsnok kiválasztását segítik, jelenleg időhúzás zajlik, ugyanis hat-nyolc hónapig is eltarthat, míg új vezetője lesz a Nagyváradi Nemzetközi Repülőtérnek.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?