Minimálbéremelés: Orban figyelmezteti a Dăncilă-kormányt

Amennyiben a leköszönő Dăncilă-kormány határozatot fogad el az országos minimálbér 100 lejjel való emeléséről, ő módosítani fogja azt a kormányhatározatot, figyelmeztetett Ludovic Orban kijelölt miniszterelnök csütörtökön.

"Figyelmeztetem őket, hogy semmiféle határozatot ne fogadjanak el, nincs már meg a képességük elfogadni egy ilyen határozatot, amelynek komoly gazdasági következménye van, kihat az üzleti szférára és a büdzsére is. A Dăncilă-kormánynak nincs már meg a törvényes joga, hogy egy ilyen kormányhatározatot elfogadjon. Amennyiben mégis megteszi, mi módosítani fogjuk azt" - fejtette ki Orban a parlamentben a 100 lejes minimálbér-emelést előíró kormányhatározatot firtató kérdésre, amelyet a megbuktatott kormány a jövő héten készül elfogadni.

Orban megemlítette, hogy a minimálbért objektív és előrelátható mechanizmus alapján kell kiszámítani, mivel az Európai Bizottság 2014-ben így rendelkezett. "Az országos minimálbér az egész piacot szabályozó eszköz, és értékének bármely, szubjektív módon történő megállapítása, amely nem objektív mutatók alapján történt, veszélyezteti az egész üzleti szférát és hátrányosan hathat magukra az alkalmazottakra is, akik ebben részesültek" - említette meg Orban.

A munkaügyi minisztérium a minimálbér emeléséről szóló határozattervezetet tett közzé szerdán.A dokumentum értelmében 2020. január elsejétől 2.262 lejre nő a havi bruttó minimálbér a teljes munkaidőben (átlagban havi 167,333 munkaóra) dolgozó munkavállalók számára, ami 13,518 lejes órabért jelent.

A tervezet a felsőfokú végzettséggel és legalább egyéves munkaviszonnyal rendelkező munkavállalók esetében 2.620 lejben szabja meg a minimálbér összegét, ami havi 167,333 munkaórával számolva 15,657 lejes órabért eredményez.

A tervezet szerint 2020. január 1-je után minden, a törvény alapján megállapított jogot és kötelezettséget a 2.262 lejes országos minimmálbérre vonatkoztatnak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?