A fuvarozók kérik az államfőtől, hogy ne hirdesse ki az úgynevezett Uber-törvényt

A Romániai Engedélyezett Fuvarozók és Szállítók Szövetsége (COTAR) azt kéri Klaus Johannis államfőtől, hogy ne hirdesse ki az alternatív szállítást szabályozó törvényt.

A Vasile Ştefănecu, a COTAR elnöke által aláírt nyílt levélben a szövetség rámutat: a parlament által nemrég elfogadott jogszabály tulajdonképpen azokat a cégeket támogatja, amelyek az elmúlt négy és fél évben szembementek a törvényekkel, és mielőtt egy ilyen jogszabályt elfogadnának, nem ártana, hogyha az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) kivizsgálná az eddig 'kalózakciónak' számító tevékenységüket, különö tekintettel arra, hogy Romániában nincs szabályozva a lobbizás.

Ugyanakkor a fuvarozók azt állítják, hogy a honatyák nem tartották be a társadalmi párbeszéd törvényét, mert elutasították az ágazat reprezentatív munkáltatóinak minden tiltakozási akcióját, akik hevesen ellenezték, hogy jogszabályi támogtást kapjanak olyanok, akik nem a hatályos romániai törvényeknek megfelelően léptek be a fuvarozási piacra.

A képviselőház kedden fogadta el a 2019/49-es sürgősségi kormányrendelet jóváhagyásáról szóló törvénytervezetet az autóval rendelkező gépkocsivezetők által folytatott, digitális platformon keresztül történő alternatív szállítási tevékenységekről. Azon természetes és jogi személyeknek, akik az említett rendelkezések hatálya alá tartozó tevékenységeket végeznek, 2020. február 1-jéig kell alkalmazkodniuk a jogszabály előírásaihoz. 

Kapcsolódók

Kimaradt?