Ha jelzáloghitelt akar felvenni, ezeknél a bankoknál a legkisebb a kamat

4,81 százalékos a legkisebb kamat, amelyet a nagy romániai bankok a lejben felvett jelzáloghitelek esetében alkalmaznak – derül ki a Ziarul Financiar összeállításából. A gazdasági lap felhívja a figyelmet arra, hogy a bankok ajánlataiban feltüntetett kamathoz még hozzáadódnak egyéb díjak és költségek, így a teljes hiteldíj mutató (DAE), tehát a tényleges kamat nagyobb.

A Ziarul Financiar a Finzoom segítségével, októberi mutatókat figyelembe véve megnézte, hogy egy 220 ezer lejes standard jelzáloghitel esetében, változó kamat mellett, húsz éves futamidővel, anélkül, hogy a különböző kamatcsökkentési ajánlatokat figyelembe vennénk, melyik bank milyen kamattal dolgozik:

  • A Transilvania Bank 5,91 százalékos változó kamattal kínálja jelzáloghitelét. A lejben felvett jelzáloghitelnél az új mutatót, az IRCC-ét alkalmazzák a ROBOR helyett. Az IRCC jelenleg 2,66 százalék.
  • A BCR-nél a kamat 5,96 százalékos
  • A BRD-nél 6,43 százalék
  • Az UniCredinél 8,1 százalékos a kamat
  • A Raiffeisen Banknál a jelzáloghiteleknél nyújtott ajánlatok változnak, attól függően, hogy valaki a fővárosban vagy más városokban szeretne lakást vásárolni hitelből. Az előleg a felvett kölcsön nagysága és a településtől is függ. A bank 5,66 százalékos kamattal dolgozik.
  • Az ING-nél a kamat 6,01 százalékos, a bank ugyanakkor bónuszként veszi, ha életbiztosítást is kötünk. Ha több mint 220 ezer lejes hitelt veszünk fel, akkor a kamat nagysága csökken, például több mint 400 ezer lejes kölcsönnél a kamat 5,71 százalékos.
  • A CEC Banknál a kamat 4,81 százalékos. A bank a standard jelzáloghitelen kívül kínál ingatlanhitelt (credit imobiliar) is, itt a kamat 5,56 százalékos.
  • Az Alpha Banknál a kamat 6,11 százalékos, az OTP Banknál 5,48 százalékos, a Garanti Banknál pedig 6,68 százalék.

A gazdasági lap nyomatékosítja, hogy amennyiben különböző feltételeknek eleget teszünk, a fent felsorolt kamatok változnak. Az egyik ilyen feltétel például, hogy a havi fizetésünk az illető pénzintézet által kezelt számlára érkezzen.

A Ziarul Financiar számításai szerint a legkisebb teljes hiteldíj mutató (DAE) mellett a CEC Bank nyújtja jelenleg (októberben) a legolcsóbb jelzáloghitelt, a pénzintézetnél a tényleges éves kamat 5,19 százalék. A Raiffeisen Bank szintén alacsony kamatot számol, a DAE itt 5,38 százalékos. A First Banknál a tényleges kamat 5,6 százalékos.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?