LAM Mikrohitel: forduljon ide, ha a bank nem tud vagy nem segít! (X)

Ha kis és középvállalkozó, mezőgazdász, egyéni, családi vállalkozó vagy mesterember és olyan álmai, tervei vannak, amit a bankok nem tudnak hitelezni, forduljon a LAM Mikrohitel Rt-hez.

A LAM Mikrohitel Rt, Románia első mikrohitelezéssel foglalkozó pénzintézete. Tevékenységére az emberközpontúság, a hitelfeltételek rugalmassága és gyors hitel-odaítélés jellemző, azoknak kínál megoldást, akik gépek, eszközök, nyersanyag, állatállomány, épület vagy akár mezőgazdasági terület vásárlásához igényelnének hitelt. 

A mikrohitelezés jellemzőiről, a LAM Mikrohitel Rt. szociális és társadalmi szerepvállalásáról beszélgettünk Bordás Attilával, a LAM Mikrohitel Rt. aligazgatójával. 

Október 20-án van az Európai Mikrofinanszírozás Napja, ezen a napon mit ünnepelünk? Pontosan mit jelent a mikrohitelezés, ez miben más, mint a banki finanszírozás?

2015 óta ünnepeljük a mikrofinanszírozás európai napját, amellyel fel kívánják hívni a vállalkozók figyelmét a mikrofinanszírozás kedvező hatására.

A mikrohitelezési cég – definicíója szerint – olyan hitelintézmény, amely kölcsöneit olyan célcsoportoknak nyújtja, amely bankoktól nem kap finanszírozást, illetve a hitelek átlag értéke nem haladja meg a 25.000 eurót. Ilyenek a kezdő vállalkozások, mezőgazdászok, de minden kis-közepes vállalkozás, amelyek gyorsan és rugalmas feltételek mellett szeretnének pénzt kölcsönözni. Ugyanakkor a mikrohitelezési céget nagyon erős szociális és társadalmi felelősségvállalás jellemzi, hiszen a megtermelt profit jelentős részét a közösség, a hátrányos helyzetben lévő személyek fejlődésére, ellátására, gondozására fordítja.

A Háromszéken született „LAM-mozgalom” 1992-ben indult, gyakorlatilag Románia első mikrofinanszírozási intézményeként és az elmúlt 27 évben sikerült Erdély és Partium hét megyéjébe kiterjeszteni tevékenységét. A hitelezés által milyen szociális és társadalmi szerepet vállal?  

A mikrofinanszírozás jelentőségét Romániában elsőként Kató Béla jelenlegi református püspök ismerte fel, aki 1992-ben svájci segítséggel hozta létre az illyefalvi LAM Alapítványt. Az Alapítvány pedig többségi tulajdonosa a LAM Mikrohitel Rt-nek. Ezáltal minden profit amit a hitelezés által termelünk az Alapítványhoz kerül, amely ez által jelentősen olcsóbban tud szakmai képzéseket szervezni, vagy akár Európai Uniós pályázatokat írni helyi gazdáknak, vállalkozóknak. Ugyanakkor a profit egy részét a Diakónia Keresztény Alapítvány otthoni betegápolási programjának finanszírozására fordítjuk. Ilyen értelemben Kató Béla református püspök a hazai mikrofinanszírozás atyja és egyben a mai napig szellemi mentora a LAM mozgalomnak.

Úgy szoktam fogalmazni: arra hasonlítunk, mint amikor Münchhausen báró a saját copfjánál fogva kihúzta magát a sárból. A LAM mozgalom helyi kezdeményezés, helyi tulajdonban van, és minden megtermelt profitot visszafordít a helyi közösség fejlesztésére.

Jelenleg hét erdélyi megyét födünk le és kilenc fiókunk van: Kovászna, Hargita és Maros megyék mellett jelen vagyunk Brassó, Beszterce-Naszód, Kolozs és újabban Szilágy megyében. Természetesen további bővítést is tervezünk, de jól megfontolt és előre átgondolt lépésekben fejlesztünk, stabil és kiszámítható módon szeretnénk elérni Erdély valamennyi települését.

Mint ismert, a Pro Economica Alapítvány elbírálta a székelyföldi gazdaságfejlesztő program pályázatait, és közel 5000 székelyföldi gazdálkodó részesül a magyar kormány gazdaságfejlesztő támogatásában. Kovászna, Hargita és Maros megyékben jelenleg ez a legaktuálisabb pályázat, miként tud segíteni az érintetteknek a LAM Mikrohitel Rt.?

A Pro Economica Alapítványnál a Kovászna, Hargita és Maros megyék számára kiírt pályázat keretében 25 százalékos önrész biztosításával, legfeljebb 15 ezer eurós támogatásra pályázhattak a székelyföldi gazdálkodók. Ennek kapcsán rengeteg önrész támogatásra vonatkozó kérésünk van. Az adott, szűk a határidőt - mint a Pro Economica Alapítvány pályázata esetében - a banki rendszer nem képes tartani, ezzel szemben a LAM Mikrohitel esetében a válaszadás alig 1-2 nap. Másrészt mi, amikor igent mondunk egy hiteligénylésre utólag nem kérünk különböző papírokat, nem adunk körülbelüli, feltételes válaszokat. Ha egyszer megegyeztünk és kezet fogtunk, akkor azt jelenti, hogy az utólag az úgy is marad.

A LAM Mikrohitelnél gyakorlatilag fordítva járunk el mint a bankok: nem azt kérdezzünk milyen hitelt szeretne az ügyfél, hanem azt, hogy mire van szüksége. A LAM Mikrohitel finanszírozása a kölcsönös bizalomra épül: ha megtaláljuk a közös hangot, ha megegyezünk, akkor mellékes a papírforma vagy az, hogy ki milyen jogi formában űzi a tevékenységét.

A Pro Economica Alapítvány pályázatai esetében mi az önrész előteremtésében tudunk segíteni. Természetesen, ha az illető befektetésének értéke több mint 20 ezer euró, akkor annak az önrész finanszírozását - ami lehet több mint a minimum 5.000 euró - felvállaljuk. Miután a projekt lejár, az már az ügyféllel való egyezség függvénye, hogy marad-e az utóhitel vagy az egészet szeretné törleszteni.

Ha tehát gyors, rugalmas és emberközeli hitelre van szükségük forduljanak bizalommal a LAM Mikrohitel Rt-hez vagy keressék a https://www.microcreditlam.ro/ honlapunkat.

Kimaradt?