Előadások az egészséges és környezettudatos életmódról a Maros Megyei Helyi Termelők Vásárán (X)

A Maros Megyei Helyi Termelők Vásárának megszervezésével kettős célt tartott szem előtt a Maros Megyei Tanács – közölte szerdán a testület sajtóirodája.

A megyei önkormányzat elsősorban a helyi termelőket akarja támogatni és a jó minőségű helyi termékeket bemutatni a nagyközönségnek, de emellett az egészséges táplálkozás és a környezettudatos élet fontosságára is szeretné felhívni a lakosság figyelmét.

A szombaton, október 19-én megszervezett Maros Megyei Helyi Termelők Vására keretében a rendezvény ideje alatt 10 és 18 óra között óráról órára érdekes előadások várják azokat, akik kilátogatnak a Bolyai Sportpályán felállított vásári standokhoz. Az előadások sorát 10 órakor Dr. Hajdu Zoltán, a Fókusz Öko Központ elnökének eladása indítja, aki a város és a vidék közötti új kapcsolatról, valamint a helyi és friss termékekkel való ellátás modern módszereiről fog beszélni. Az előadás nyelve magyar.

11 órától Mi a bio? címmel tart előadást Ladó Hunor kertészmérnök, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének falugazdásza, aki azt fogja körbejárni, hogy mit jelent az, hogy egy termék biotermék, és milyen lehetőségei vannak a régiónkban élő gazdáknak arra, hogy biotermékeket állítsanak elő.12 órától a Boósifarm projekt bemutatója következik, a projekt kezdeményezői a zöldségkosár projektjükről és az egészséges zöldségtermesztés kihívásairól mesélnek majd. Mindkét előadás magyar nyelven fog zajlani.

13 órától az ételallergiák kialakulásának okairól lesz szó, arról hogy miért nem volt ételallergiájuk a nagyszüleinknek és miért lett ez napjainkban egyre szélesebb tömegeket érintő probléma. Az előadást Dr. Suba Réka, belgyógyász rezidens és Szász Blanka, a Testszerviz táplálkozás és életmód tanácsadója fogja tartani. Az előadást 14 órától román nyelven is megismétlik.

15 órától Miért helyben, helyit és helyitől? címmel kezdődik előadás, amelyet Varga-Pál Petri Julianna, a Petry cégcsoport ügyvezető igazgatója fog tartani. A Petry cég Marosvásárhely nagy múltú húsfeldolgozója, amely tradicionális receptek alapján készíti a termékeit, illetve egy olyan vállalkozás, amely támogatja a kis helyi termelőket, hiszen minden hónapban vásárt szervez helyi termelők számára.

16 órától a Marosvásárhelyi Slow Food közösség fog bemutatkozni A közösség vezetője, Claudia Rânja Étel a változásért címmel tart majd előadást. A Slow Food egy nemzetközi mozgalom, amely az egyes országok és régiók étkezési hagyományainak, a helyi értékeknek, a gasztro-kulturális sokszínűség megőrzésének céljából született. Az előadás románul fog elhangzani.

A 17.00 órától kezdődő utolsó előadás egy szászkézdi sikerprojektet mutat be, a bodza gin történetét és a Pivnita Bunicii márka termékeit ismerhetik meg azok, akik beülnek az előadásra. A bemutató nyelve román lesz.

A vásár legkisebb látogatói, a gyerekek számára kézműves foglakozásokkal készülünk. A vásár területén felállított gyereksátorban fakanálbáb készítést, lapítóra festést, gyöngyfűzést, bogzást, agyag modellezést, korongozást próbálhatnak ki a gyerekek, illetve  népi játékokban és ejtőernyős játékon is részt vehetnek.

A Maros Megyei Helyi Termelők Vásárának programja, és a vásárral kapcsolatos minden fontos tudnivaló megtalálható a rendezvény Facebook-oldalán.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?