Tíz éves a Székely termék

A Székely termék mozgalom fennállásának tizedik évét ünnepelték szombaton a X. Székelyföld Napok keretében. Ez alkalommal újabb 28 termelőnek nyújtották át a Székely termék védjegyet. Mára 150 termelő közel 1500 terméke rendelkezik a védjeggyel, amely a kisgazdáknak és családjaiknak biztosít tisztességes megélhetést, és a fiatalok számára is lehetőséget kínál az itthoni vállalkozásra.

Az ünnepséget a Hagyományos termékek őszi vásárán tartották meg Csíkszereda központjában. A kilátogatók kedvükre falatozhattak a felszolgált székely finomságokból és megkóstolhatták a székelyek kenyerét is. A Székely Gazdaszervezetek Egyesülete ugyanis csatlakozott Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem programhoz. Az összegyűjtött búzából és az abból készült lisztből a Székely termék védjeggyel rendelkező pékségek sütöttek kenyereket.

Cilip Árpád, a Hargita Megyei Fejlesztési Ügynökség vezetője beszédében örömét fejezte ki, hogy a FRiDGE EU-s pályázat révén újabb lehetőség nyílik a termelők számára jó tapasztalatok szerzésére, és a védjegy további népszerűsítésére külföldön is. A FRiDGE európai uniós program az élelmiszeriparban érdekelt kis- és középvállalkozások versenyképességét növelné. A Tolna testvérmegyei együttműködésnek köszönhetően, Hargita Megye Tanácsa partnerként vesz részt az Interreg Europe keretében megvalósuló programban.

Becze István megyei tanácsos és a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke köszöntőjében kiemelte: közös, kitartó munka eredménye a védjegy fennállása és a családoknak biztosított megélhetés. A Magyarok Kenyere program pedig üzenet, hogy számítanunk kell egymásra.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint folytatni kell az elkezdett munkát, mert a kezdeti nehézségek ellenére mára sikerült mindenki számára egyértelművé tenni, hogy a székelyföldi termelők tisztességes munkával jó minőségű termékeket állítanak elő, amely a fiatalok számára is jövőképet mutat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?