Ekkora volt egy háztartás átlagos havi jövedelme a második negyedévben


-A A+Egy háztartás átlagos havi jövedelme 4 764 lej volt a második negyedévben, a költségek pedig 4 049 lejt tettek ki háztartásonként, ez az összjövedelem 85 százalékát jelenti - közölte pénteken az Országos Statisztikai Intézet (INS).

A romániai háztartások szintjén a havi átlagos összjövedelem egy főre vonatkoztatva 1 838 lej volt, az átlagos kiadások pedig 1 562 lejt tettek ki fejenként. Az INS adatai szerint a pénzbevételek háztartásonként átlagosan havi 4 390 lejt (személyenként havi 1 694 lejt) tettek ki, a természetbeni bevételek pedig háztartásonként havi 375 lejre (145 lej/fő) rúgtak. A fizetés és egyéb kapcsolódó jövedelmek képezték a háztartások legfontosabb jövedelemforrását (a háztartások teljes jövedelmének 68,1 százalékát).

Az INS szerint a lakhely befolyásolja a szintbeli különbségeket, különösen a háztartások jövedelmi struktúráját a városi és vidéki térségek tekintetében. A statisztikai adatok szerint a háztartásokban felmerült kiadások rendeltetése az élelmiszerek, a nem élelmiszer-ipari termékek beszerzése, szolgáltatások árának kiegyenlítése, a befizetett adók és társadalombiztosítási járulékok, valamint a háztartási termeléshez kapcsolódó egyes igények fedezése (állatok és baromfik takarmányozása, esetleges munkaerő fizetése, vetőmagok beszerzése, állatorvosi szolgáltatások stb.).

Egyharmada élelemre megy

A házak vásárlására vagy építésre, a háztartási termeléshez szükséges földterület és berendezések beszerzésére, részvények vásárlására stb. fordított beruházások kis részét képviselik a háztartások összes költségeinek (csak 0,8 százalékát). Az INS megemlíti, hogy a lakókörnyezet meghatározza a sajátos fogyasztási kiadások mennyiségének és szerkezetének bizonyos sajátosságait.

A fogyasztási kiadások szerinti szokásos osztályozás (COICOP) értelmében az élelmiszerek és alkoholmentes italok 2019 második negyedévében átlagosan a háztartások fogyasztásának 34,2 százalékát tették ki.

Az összes bevétel tartalmazza a különféle forrásokból származó pénzbevételek teljes összegét, amelyek visszatérítésére nincs kötelezettség, valamint a természetbeni bevételeket (lejben becsülve). Az összes kiadás magában foglalja az összes pénzköltséget, tekintet nélkül rendeltetésére, és a háztartások saját forrásaiból származó fogyasztás értékére.

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X