Közös erővel próbál több külföldi turistát vonzani Székelyföldre Maros, Hargita és Kovászna megye

Erdély és ezen belül Székelyföld turisztikai népszerűsítésének lehetőségeiről szerveztek csütörtökön találkozót Maros, Hargita és Kovászna megye turisztikai egyesületei, amelyen jelen voltak a három megye önkormányzatainak képviselői, valamint a turisztikai irodák és ügynökségek, a szállodaipar, illetve repülőtéri transzfer szolgáltatásokra szakosodott cégek képviselői is – számolt be a Maros Megyei Tanács sajtóirodája.

A találkozót a Marosvásárhelyi Transilvania Repülőtéren tartották, tekintettel arra, hogy október 27-től napi repülőjárat fogja összekötni Marosvásárhelyt és Budapestet, és ez a turizmus szempontjából is új lehetőségeket kínál a térségnek.

A találkozó fő témája a turizmusban érdekelt felek közötti együttműködés fontossága volt, hiszen közös erővel lehet csak elérni azt, hogy a turisták számára a lehető legszínvonalasabb szolgáltatásokat tudják biztosítani. A három megye turisztikai desztináció menedzsmenttel foglalkozó egyesületei arra kérték a jelenlévőket, legyenek partnerek abban, hogy minél több turisztikai csomagot dolgozzanak ki közösen, hogy lehessen konkrét programokat kínálni a külföldi turisták számára. A turisztikai egyesületek a mai találkozón be is mutattak pár javaslatot fly and drive típusú utazási csomagokra, amelyek 3-4 napos körutakra vonatkoztak Maros, Hargita, illetve Kovászna megyében.

A megbeszélésen bemutatott statisztikai adatok szerint 2019 első hét hónapjában mind a három megyében nőtt a turisták száma, de a vendégéjszakák száma is. Így Maros, Hargita és Kovászna megyében a vendégéjszakák száma 11,5% -kal nőtt a 7,5%-os országos átlaggal szemben, az érkezések száma pedig 9,39% -kal volt nagyobb, miközben az országos növekedés csak 5,62% volt.

A találkozón szó esett arról is, hogy miként lehetne növelni a marosvásárhelyi repülőtér utasforgalmat, és milyen lehetőséget nyújt a napi rendszerességű budapesti járat arra, hogy több külföldi turistát lehessen vonzani a térségbe.

„Úgy gondoljuk, hogy a budapesti járat gyakoriságának növekedése, illetve a többi célállomást érintő repülőjárat komoly lehetőséget kínál Maros, Hargita és Kovászna megyék turisztikai szereplői számára, különösen a szállodatulajdonosok számára, hogy több turistát vonzanak. Fontos, hogy a három megye turizmusban érdekelt szereplői ismerjék egymást, és legyenek kapcsolatban egymással. Ez a mai találkozó csak egy első lépés volt, amelynek lesz folytatása. A megyék turisztikai népszerűsítésével foglalkozó egyesületeknek az a szerepe, hogy összekötő kapocs legyenek a turizmusban érdekelt felek között. Sok olyan információt gyűjtöttünk össze, amelyet a szolgáltatók is hasznosíthatnak. Ezért arra kértünk ma minden jelenlévőt, aki turizmus területén dolgozik, vegyék fel velünk a kapcsolatot, hogy segíteni tudjuk őket"- mondta Szőcs Levente, a Visit Mures Egyesület vezetője.

A találkozón részt vett Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke is, aki a megbeszélés végén bejelentette, jövő év nyarától egy új charter járat indul a marosvásárhelyi repülőtérről.

"Jó hír számunkra, hogy 2020 nyarától új charter járatunk lesz Görögországba. A Marosvásárhely és a Kréta szigeti Heraklion közötti charter járat június 9-én indul. Szeretném ugyanakkor hangsúlyozni, hogy óriási lehetőség az utazni vágyók számára az október 27-től induló napi Budapest és Marosvásárhely közötti járat is, hiszen ez gyakorlatilag 40 ország célállomásait nyitja meg előttünk, Budapestről a világ bármely részére eljuthatunk. A turizmusban érdekelt felek közös érdeke, hogy Erdély felkerüljön a turisták által kedvelt úti célok térképére, és azt hiszem, hogy minőségi szolgáltatásokkal és együttműködéssel sikerül elérni, hogy tovább növeljük a turisták és vendégéjszakák számát a három székelyföldi megyében”- emelte ki Péter Ferenc.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?