Románia regionális gázipari kereskedelmi platformot hoz létre

Romániai regionális gázipari kereskedelmi platform létrehozásáról állapodott meg a román gázhálózatot üzemeltető Transgaz állami vállalat az Austrian Central European Gas Hub (CEGH) osztrák társasággal - közölte az Agerpres hírügynökség kedden.

A 2020 februárjáig létrehozandó Romanian Gaz Hub (RGH) nevű részvénytársaságban a román félnek 51, az osztráknak 49 százalékos részesedése lesz. Ezzel a gázipari gócponttal a Transgaz az energiabiztonság vezető tényezőjévé válik Romániában és a térségben és a gázszektort a gazdasági fejlődés húzóágazatává tehetik - vélekedett Ion Sterian, a Transgaz vezérigazgatója. Hozzátette: a kormány döntésének függvényében más romániai vállalatok, a Romgaz, az OMV-Petrom, az Eximbank, vagy a Bukaresti Értéktőzsde (BVB) is részvényessé válhat.

Gottfried Steiner, a CEGH vezérigazgatója a megállapodás aláírása alkalmával kifejezte meggyőződését, hogy Románia ideális helyszín egy gázipari kereskedelmi platform számára, hiszen kiterjedt vezetékhálózattal és jelentős hazai gáztermeléssel rendelkezik.

A BVB honlapján közölt dokumentum szerint Románia geostratégiai jelentőségű helyen, a délkelet-európai földgázforrásokat és a fejlett közép-európai piacokat összekötő folyosók útvonalán helyezkedik el. Románia 13 300 kilométernyi földgázvezetékkel, évi 10 milliárd köbméterre tehető saját földgáztermeléssel és 11 milliárd köbméteres fogyasztással rendelkezik.

A Transgaz szintén kedden számolt be arról, hogy a Krassó-Szörény megyei Zsuppán előző nap átadták a Bulgárián, Románián, Magyarországon és Ausztrián áthaladó, úgynevezett BRUA-gázvezeték első romániai gáznyomás-szabályozó állomását.

A BRUA-projekt első szakaszában 479 kilométer vezetéket fektetnek le a dél-romániai Podișortól a bánsági Temesrékásig, amelyet összesen három gáznyomás-szabályozó állomás szolgál ki.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?