Környezetbarát startup: használt fából varázsol új bútort egy fiatal háromszéki vállalkozó

Újrahasznosított fából készít új bútorokat Kolozs megyében egy háromszéki fiatal vállalkozó. A környezetbarát kezdeményezésről Majos Bálinttal, a Trewoo alapítójával beszélgettünk.

A vállalkozás története a Szilágy megyei Kispetriben indul. Mi adott szikrát a Trewoohoz?

Azt nem mondanám, hogy Kispetriben indul, de igazából ott állítottam elő az első bútordarabot. A feleségem nagyszülei onnan származnak, így ott volt egy sarok, ahol nyugodtan dolgozhattam és ott sikerült találni anyagot is. Maga az ötlet már jóval előtte megvolt. Mindig is szerettem volna egy saját vállalkozást, valami olyant, ahol a végső termék egy kézzel fogható dolog. Gyerekkoromban az asztalos szakmába nyertem betekintést édesapám és nagyapám által, a nyári vakációk során segítettem nekik a műhelyben, így valamilyen szintű tapasztalatom már volt.

Mindenképp szerettem volna egy pluszt adni a hétköznapi bútorgyártásnak, és egy nap teljesen véletlenül rátaláltam egy Egyesült Államokbeli cég honlapjára, akik pont újrahasznosított fából dolgoztak. Jobban utánanéztem, hogy ez hogyan is működik és akkor eldöntöttem, hogy ezt szeretném csinálni. Ami igazán megfogott benne, hogy az egész folyamat pozitív hatással van a környezetre, mivel nem kell egy új fát kivágni azért, hogy egy új bútordarab megszülessen.

Korábban már felhasznált fából készítetek új bútorokat. Mi ennek a folyamata?

Maga az elkészítési folyamat hasonló az új fából való gyártáséval, azzal a különbséggel, hogy nehezebb megmunkálni az anyagot, mivel régi bontott épületekből származó gerendákról vagy gerendákból kivágott pallókról beszélünk. 70 százalékban tölgyből dolgozunk, mert ennek a fajtának van meg a kellő keménysége, hogy az idők során a különböző fabetegségeknek ellen tudjon állni. De még igy is lényeges az anyagveszteség, ha az ügyfél teljesen repedésmentes, korszerű bútordarabokat szeretne, ha pedig bejön neki a rusztikus, repedéses, itt-ott patinás darab is, akkor kevésbé nagy a veszteség.

A fenntarthatóság fontos számotokra. Egy bútordarab elkészítéséhez - teszem azt, egy átlagos ebédlőasztalhoz - mekkora ökológiai lábnyom jár?

A fenntarthatóság nagyon fontos számunkra, maga az újrahasznosítás volt az a plusz, ami miatt ebbe belevágtunk. A végső simításokat – értem itt a festést is – teljesen természetes anyagokkal végezzük (lenolaj, méhgyanta) azért, hogy minél kevesebbet szennyezzük a környezetet. Egyébként a gépeket is egy a fenntarthatóság témában megnyert pályázat segítségével sikerült megvenni. Ez a program a Románia Start Up Plusz volt, amelyet többek közt az észak-nyugati régióban a kolozsvári Civitas Alapitvány hirdetett meg. Itt a saját magam megírt és megvédett pályázatával a 100+ résztvevőből a legnagyobb átlag pontszámot értem, így 40 ezer euró értékű támogatásban részesültem.

Hányan dolgoztok jelenleg, milyen előzetes tudás, tapasztalat áll a vállalkozás mögött?

Jelen pillanatban ketten vagyunk, és ahogy említettem, nekem nem ez a tanult szakmám, én bank és pénzügyet tanultam az egyetemen, ami rengeteget segített a pályázat megírásában. Az asztalos szakmát édesapámtól és nagyapámtól sikerült ellesni, az utóbbi időben autodidakta módon fejleszteni.

A Facebookon egyelőre csak angolul kommunikáltok. Ki a célközönség?

A Facebookon a leírás angol nyelvű, mert azt a románok és magyarok nagyrésze egyaránt  megérti, a posztjaink viszont három nyelven készülnek, és mindenkinek azon a nyelven jelenik meg, amilyenen használja a Facebook applikációt. A célközönség igazából Románia és az EU-n belüli tagállamok. Több oldalon is szeretnénk árulni a trewoo.com mellett, és külföldi partnereket is szeretnénk megkeresni. Az újrahasznosított fából készült bútoroknak nyugaton már hagyománya van, nálunk ez még gyerekcipőben jár annak ellenére, hogy nem mi foglalkozunk ezzel egyedül az országban.

Egy újrahasznosított fából készült bútor ára hogyan viszonyul egy újéhoz?

Külföldön az árak magasabbak egy új, masszív fából készült bútorhoz képest, mi itthon szeretnénk ugyanazon az áron értékesíteni, hogy a helyiek is könnyebben megbarátkozzanak ezzel az ötlettel.

Vannak hosszú távú tervek?

Hosszú távon szeretnénk növekedni de az iparág egyedisége miatt ebből nem lehet sorozatgyártást csinálni, és nem is akarjuk. Az első lépés az alapanyag beszerzése lesz, jelen pillanatban olyan vállalkozóktól szerezzük be, akik az épületek bontásával foglalkoznak, és a fa anyag nagy részét vagy gerenda vagy gerendából kivágott deszka formájában, nagyrészt külföldön értékesítik. Ha ezt a részt sikerülne megoldani, akkor lényegesen csökkenne az alapanyag-költség.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?