Jól járnak a kisebb cégek: módosítják az útügyi illetékek rendszerét

A jövőben a tevékenységükből adódó forgalom intenzitása és nem az érintett útszakasz nagysága alapján fogják fizetni a vállalkozók, cégek az úgynevezett útügyi illetéket az RMDSZ képviselőházi frakciója által benyújtott és megszavazott törvénytervezet értelmében. A tervezet kidolgozója, Tánczos Barna szenátor tájékoztatott a részletekről.

A törvény értelmében minden olyan vállalkozás, amelynek bejelentett székhelye vagy munkapontja országút, megyei út vagy községi út mellett fekszik, köteles útügyi illetéket fizetni. Ezt az illetéket az Országos Útügyi Igazgatóság állapította meg és hajtotta be a cégeken, vállalkozókon. Az illeték kiszámítása mindeddig úgy történt, hogy az útügyi igazgatóság minden egyes bejegyzett vállalkozásra kivetette ezt az illetéket függetlenül attól, milyen tevékenységet végez. Az összeg kiszámításánál az ingatlan mellett húzódó útpadka hosszúságát és a használt bejárószakaszok nagyságát vették figyelembe.

Nagyobb forgalom – nagyobb illeték

Tánczos Barna a Maszol érdeklődésére elmondta, hogy nagyon sokan kerültek abba a diszkriminatív helyzetbe, hogy az országos jelzésű utak mellett birtokolt tulajdonuk után négyzetméterre, nem pedig a forgalom intenzitása után fizetettek adót az útügyi hatóságnak. A szenátor példaként említette, hogy egy nagyáruház nyilvánvalóan sokkal nagyobb forgalmat generál az áruszállítás révén, mint egy egyéni vállalkozó, akinek mondjuk alkalmazottja is kevés van.

Az RMDSZ a tervezet kidolgozása során egy gyimesi vállalkozó esetéből indult ki, aki évekig pereskedett az útügyi hatósággal a diszkriminatív eljárás miatt. A szenátor elmondta: megpróbálták a sérelmezett illetéket eltörölni, ez nem járt sikerrel, de a most elfogadott törvénymódosítással sokkal igazságosabbá válhat annak kiszámítási módja.

A képviselőház által megszavazott törvény arra kötelezi a szaktárcát, hogy egy olyan új módszertant dolgozzon ki az illeték beszedésére, amely arányosan számolja ki az illeték értékét a folytatott tevékenységi terület és a forgalom alapján. Például az olyan tanácsadással foglalkozó cégek, akik egyáltalán nem generálnak forgalmat, akár mentesülhetnek is a jövőben az illeték alól. „A törvény értelmében egy kisvállalkozó, vagy egy magánszemély nem ugyanannyit fizet, mint egy szupermarket azért, hogy az országos jelzésű utakra van a kijáratuk” – tette hozzá a szenátor.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?