Hatalmas összegekkel támogatják a hegyvidéki gazdasági tevékenységeket

Nagyszámú érdeklődő előtt mutatták be a múlt hét pénteken Csíkszeredában azt a fejlesztési tervet, amelynek keretében kifejezetten hegyvidéki gazdasági fejlesztésekre lehet pályázni a jövőben. A pályázat hamarosan kiírásra kerülhet és kizárólag szövetkezetek, vállalkozások vehetnek majd részt rajta.

Az Agri-Cultura-Natura Transylvaniae Egyesület és a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság szervezésében létrejött tájékoztató során részletesen ismertették a program által támogatott tevékenységeket, valamint azok körét, akik várhatóan majd pályázatot nyújthatnak be. A Hegyvidéki Beruházások Program keretében támogatható lesz vágópont, kis húsfeldolgozó, gyapjú- begyűjtő és feldolgozó, gyógy- és fűszernövény begyűjtő és feldolgozó, gyümölcs és gomba begyűjtő és feldolgozó, tejcsarnok, tejfeldolgozó, valamint hegyi esztena (nyári állattartó szállás) létesítése.

Török Jenőtől, a Hargita Megyei Mezőgazdasági igazgatójától megtudtuk, hogy a támogatási program során kifejezetten vállalkozások (II, PFA, IF, SRL) és szövetkezetek jelentkezését várják majd a fent említett tevékenységek valamelyikének támogatására. Egyesületek ezúttal nem pályázhatnak, szögezte le az igazgató. Az igazgatóság felajánlotta a segítségét az új szövetkezetek létrehozásában, illetve a későbbi pályázati folyamatokban is, első körben az érdeklődők szándéknyilatkozatot tölthettek ki.

A későbbiekben kiírásra kerülő pályázaton községenként és témánként maximum 1 nyertes lehet majd. Várhatóan kis számú projektet tudnak majd támogatni, a pályázható összegek viszont 100 ezer eurós nagyságrendűek lehetnek. A támogatás mértéke több tényezőtől függ, alapvetően a tervezett beruházások értékének 40%-át lehet a segítségével fedezni, de ez az arány nagyban növelhető lesz különböző feltételek teljesítésével.

Kapcsolódók

Kimaradt?