Növekszik a háromszéki gazdaság teljesítménye, ám égető a munkaerőhiány

Egy év alatt nőtt a háromszéki cégek száma, illetve emelkedett a vállalkozások üzleti forgalma és nyeresége, ám mindezek ezek mellett enyhén csökkent az alkalmazottak száma – derült ki a Kovászna megyei Kereskedelmi és Iparkamara elemzéséből.

Édler András a kereskedelmi kamara elnöke elmondta, a foglalkoztatottak számának csökkenése a munkaerőhiánnyal magyarázható, mivel a cégek nem találnak szakembereket a megüresedő állásokra. Ugyanakkor pozitívum, hogy a legeredményesebb cégek toplistájának első tíz helyezettje között egyre több a helyi vállalkozás, ezek sok embernek adnak munkát, ami nagyobb biztonságot jelent, mintha multinacionális cégnél dolgoznának.

A háromszéki kereskedelmi kamara a 2017-es év gazdasági teljesítményét hasonlította össze az elmúlt esztendő mutatóival. Ez szerint egy év alatt 112 új cég alakult, így tavalyi év végén 4918 aktív vállalkozást jegyeztek. Ezek összüzleti forgalma 2017-hez képest tavaly 6 milliárd lejről közel 6,4 milliárd lejre nőtt, össznyereségük pedig 484 millió lejről 494 millió lejre bővült. Mindemellett a tavalyelőtti 28.571-ról 28.354-re csökkent a háromszéki magánszektorban foglalkoztatottak száma, mivel a távozó alkalmazottak helyébe nem találnak megfelelő szakembereket a cégek.

Lendületet vett a turizmus és informatika szektor

Háromszék megyefejlesztési stratégiájában kitörési pontként szerepel a turizmus és informatikai ágazat, és elkezdtek beérni a támogatási programok – véli Édler András. Hozzátette, vélhetően ennek is köszönhető, hogy ebben a két ágazatban tevékenykedő cégek esetében számottevő a forgalom és nyereségnövekedés. A Kovászna megyei turizmusban egy év alatt 30 százalékkal nőtt az üzleti forgalom, és hasonló 26 százalékos forgalmi növekedést értek el a kutatás-fejlesztés és high-tech ágazatban tevékenykedő vállalkozások is. A háromszéki informatikai vállalkozások tavaly közel 69 százalékkal több nyereségre tettek szert, mint egy évvel azelőtt.

Átrendeződik az építőipar

Miután a háromszéki építőipar forgalma az elmúlt években csökkenő tendenciát mutatott, tavaly sikerült 14 százalékos forgalom és 43 százalékos profitnövekedést elérnie – mutatott rá Édler András, aki szerint ez az ágazat átrendeződni látszik. Ennek oka egyrészt az, hogy ágazati minimálbéremelést követően a cégek elkezdték felbontani a meglévő szerződéseiket az önkormányzatokkal. A szerződésbontások oka, hogy az önkormányzatok az előírások értelmében nem fedezhetik a megnövekedett bérekkel járó teljes költséget, hanem azoknak a munkásoknak vállalják be a fizetésemelését, akik minimálbérrel dolgoznak. Az építőiparban bruttó 3000 lejre növelte a kormány a minimálbért, ez pedig fizetésemelést generált az ágazatban nemcsak az minimálbéresek esetében. A cégek megpróbálták újratárgyalni a már megkötött szerződéseket, ám kiderült, a béremeléssel járó teljes költségeket az önkormányzat nem tudja bevállalni. Emiatt az építőipari vállalkozások egyre kevésbé hajlandók állami megrendeléseket vállalni, inkább a magán megrendeléseket keresik, ám az állami beruházások sokkal nagyobbak, így nehéz megélni kizárólag magánjellegű építkezésekből – mondta a kereskedelmi kamara elnöke.  

Édler András elmondta, fontos kiemelni, hogy Kovászna megyében továbbra is a magasabb hozzáadott értéket termelő ipari vállalatok valósítják meg a forgalom nagyobb részét, 38 százalékát. Második helyezett a kereskedelem ágazat 30 százalékkal, majd a szolgáltatások következnek 16 százalékkal, a mezőgazdaság csak a megye összforgalmának 5,6 százalékát jelenti, ezt követi az építkezés, a turizmus és az informatika. A Kovászna megyei Kereskedelmi és Iparkamara október 10-én szervezi meg Sepsiszentgyörgyön a legeredményesebb Kovászna megyei cégek gáláját.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?