Ezt tudniuk kell a cégeknek és a túlórázó alkalmazottaknak

Döntő házként, 169 támogató, 44 ellenszavazattal és 67 tartózkodás mellett elfogadta a képviselőház a munkatörvénykönyv módosítását, amelynek értelmében a túlórákra vonatkozó előírások megszegéséért 1500 és 3000 lej közötti bírsággal büntetik a cégeket alkalmazottaként.

A szerdán elfogadott pontosítás a 2003/53-as törvény 260. cikkelyét módosítja. A jelenleg érvényben lévő jogszabály ugyanis anélkül szabja meg az 1500 és 3000 lej közötti bírságot a túlórákra vonatkozó előírások megszegéséért, hogy figyelembe venné a pluszmunkát végző személyek számát. A módosítás kimondja, hogy a bírság összege alkalmazottanként értendő. A tervezetet a PSD és az USR néhány képviselője, valamint független törvényhozók nyújtották be.

Az európai munkakörülményeket vizsgáló European Working Conditions Survey adatai szerint a romániai alkalmazottak 35 százaléka többet dolgozik a heti negyven óránál. A legtöbb pluszmunkát a 35-49 év közötti munkavállalók végzik. Az adatok szerint a pluszmunkát végzők 15 százaléka állította, hogy egészségét negatívan befolyásolja a többletmunka, 21 százalékuk vallotta, hogy a túlórázás miatt már nincs energiája az otthoni feladatokat ellátni, és 11 százalékuk szerint ez a helyzet oda vezetett, hogy nem tudtak eléggé figyelni családjukra.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?