Személyenként több mint 2500 lejt hagytak nálunk idén a külföldi turisták

Csaknem 1,21 millió külföldi látogatót szállásoltak el a romániai szálláshelyeken az idei első félévben. A külföldi turisták összesen 3,15 milliárd lejt költöttek el az országban, ami személyenként átlagban 2.609,7 lejt jelent - derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) hétfőn közölt kimutatásából.

Az év első hat hónapjában a Romániába látogató külföldiek közül a legtöbben (56,1%) üzleti célból érkeztek (kongresszusokon, konferenciákon, tanfolyamokon, vásárokon, kiállításokon vettek részt), 43,9% magáncélból jött (itt töltötte szabadságát, kulturális vagy sportrendezvényeken vett részt, meglátogatta barátait, rokonait, vásárolni, orvosi kezelésre jött, átutazóban volt stb.).

A statisztikák szerint a legtöbb pénzt, kiadásuk mintegy 49,9%-át szállásra költötték a turisták, túlnyomó többségük (91,2%) szállást és reggelit magában foglaló ellátást választott. Az INS kimutatásai szerint a külföldi látogatók 48%-a turisztikai ügynökségen keresztül jött, 34,1%-uk pedig maga szervezte meg az utazását.

A legtöbben, azaz a turisták 80,3%-a repülővel érkeztek Romániába, 11%-uk saját gépkocsival, 7,1%-uk autóbusszal, 1,6%-uk pedig más szállítóeszközzel (vonattal, valamilyen vízi járművel, bérelt autóval, motorbiciklivel) jött az országba - mutat rá az INS közleménye. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?