Nagy tömegeket mozgatott a sepsiszentgyörgyi Kürtőskalács Fesztivál

Székelyföld nemzeti süteménye, a kürtőskalács finom illata, no meg a gazdag programok nagy tömeget vonzottak ki hétvégén Sepsiszentgyörgy főterére.

A harmadik alkalommal megszervezett Kürtőskalács – Édes ízek fesztiválján idén hat háromszéki, hét Hargita és egy Maros megyei kürtőskalácssütő cég szállt versenybe az Év székelyföldi kürtőskalácsa címért, amit a szakmai zsűri a csíkszentmártoni Vitos kürtős – Zolsport Kft. csapatának ítélt oda. A Vitos kürtős a Gyermelyi jóvoltából egy raklap lisztet kapott, illetve meghívást a budapesti Kürtőskalács fesztiválra és Vincze Lóránt EP-képviselő részéről egy strasbourgi rendezvényre is.

A díj átvételekor Vitos Fodor István tulajdonos elmondta, hogy cége 16 alkalmazottal működik, a Szent Anna-tónál van állandó standjuk, de Jászvásáron, Azugán és Temesváron is megtalálhatóak, és  rendezvényeken is részt vesznek. Vitos Fodor István szerint nagymamája receptjét használják, ezt az örökséget hozták otthonról, és nem hagyják elprédálni.

A Farkas Ferenc, sepsiszentgyörgyi mestercukrász vezette zsűri - Szőcs Ilona, a csernátoni Malomkert panzió vezetője-, Bocskor István, a csíkszentmártoni Bocskor pékség vezetője-, Jánossy Alíz gyergyószentmiklósi gasztro-újságíró-, Szász Elemér, székelyudvarhelyi gasztrobloggerü-, Kabai János, a marosvásárhelyi ELDI pékség termelési igazgatója és András Tünde, a budapesti Kürtőskalácsfesztivál alapítója - lejárta a standokat, megfigyelték a munka megszervezését, a higiéniát, a csapatok szervezettségét. Idén először a zsűri a versenyre leadott kürtősök vakkóstolása mellett inkognitóban is vásárolt kürtőskalácsokat és összehasonlították azok ízét, formáját, állagát.

Farkas Ferenc szerint érződik a fejlődés, látszik a standokon, a munka összehangolásán, ez pedig meglátszott a pontszámokon is, hiszen a fesztivál történetében először értek el résztvevők arany fokozatot. A csíkszentmártoni Vitos kürtős, a farkaslaki Kovács Kalács és a Csatószegi Kürtőskalács kapott az arany fokozathoz szükséges pontszámot.

Ezüst fokozatot ért el a csíkszeredai Nagymama Kürtőskalácsa, a csíkszeredai Parázska Kürtőskalács Kft., a sepsiszentgyörgyi Oltisz Superpast Kft., a sepsiszentgyörgyi Virág Ildikó Melinda egyéni vállalkozó, a székelyudvarhelyi Árpád Kalács, szentivánlaborfalvi Simon Aranka-Tünde egyéni vállalkozó, a sepsiszentgyörgyi Konfjud Kft, a marosvásárhelyi Lazana Kft. és a csíkkozmási Retró Kürtős – Csiszér Hunor egyéni vállalata. Bronz fokozatot kapott a sepsiszentgyörgyi Nasa kft.

Elkészült a leghosszabb kürtőskalács

A hétvégi sepsiszentgyörgyi fesztiválon megsütötték a leghosszabb, 14 méteres kürtőskalácsot, illetve Kárpát-medence kürtőskalácsát is, amely a testvérmegyei összefogás jelképe, amihez szimbolikusan egy-egy tarisznya liszttel járultak hozzá a székelyföldi megyék: Kovászna, Hargita és Maros megye, valamint a Barcaságot képviselő Brassó megye, Háromszék magyarországi testvérmegyéi, akiket a Veszprém megyei küldöttség képviselt.

„Legyünk büszkék székely identitásunkra, kulturális örökségünkre, amelynek része a változatos gasztronómia, így a kürtőskalács is, amely siculicum, nevét nem is lehet más nyelvre fordítani, nemcsak büszkeség, hanem megélhetési lehetőség is” – hangsúlyozta Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. Adrian Ioan Veștea, Brassó Megye Tanácsának elnöke és George Scripcaru, Brassó polgármestere idén is részt vettek a rendezvényen, méltatták a székely gasztronómiát és a jó együttműködést.

Pénteken a helybéli Hit Factory és a magyarországi Bye Alex és a Slepp, szombaton a Kifli zenekar, Pély Barna, valamint a Direcția 5 lépett színpadra, vasárnap délután a Mozsikácska, valamint a Szentegyházi Gyermekfilharmónia koncertjét lehet megtekinteni, este pedig Homonyik Sándor és Vikidál Gyula jubileumi nagykoncertjére került sor.

Kapcsolódók

Kimaradt?