Olcsóbbak lesznek a régi hitelek: új módszer alapján fogják kiszámolni a ROBOR-t

Új módszertan alapján fogják kiszámolni a ROBOR-t, ezért akár 20-30 bázisponttal is csökkenhet a bankközi hitelkamatláb - tájékoztat az Economica.net.

A Román Nemzeti Bank bejelentette, hogy felülvizsgálja a ROBOR (és ROBID) kiszámításának szabályait. Az új módszer november 11-én lép életbe. Az új szabályok értelmében a ROBOR és az IRCC (a fogyasztói hitelek irányadó mutatója, amelyet az új hitelek esetében alkalmaznak) közelíteni fog egymáshoz, tehát a már felvett hitelek esetében a kamatok nagysága közelíteni fog az újonnan felvett hitelek kamatjához.

Jelenleg az IRCC 2,63 százalékon áll, a három hónapos ROBOR pedig 3,05 százalékon. Attól függően, hogy mekkora összegű a felvett hitel, a két mutató közötti eltérés akár párszáz lejes eltérést is okozhat.

Idén májusban lépett életbe az a sürgősségi kormányrendelet, amellyel helyettesítették a ROBOR-t az új mutatóval az újonnan kötött hitelszerződések esetében. A rendelet szerint a lejben nyújtott hiteleknél a kamat a tényleges bankközi tranzakciókból kikalkulált referenciaértékből (IRCC) áll, amelyhez a hitelező a szerződés teljes időtartama alatt bizonyos rögzített árrést adhat hozzá. A referenciaértéket minden negyedév végén kell kiszámítani az előző negyedévre meghatározott napi kamatlábak számtani középarányosaként. Az így kiszámolt IRCC-t a hitelintézeteknek a következő negyedévben kell alkalmazniuk.

Kapcsolódók

Kimaradt?