Nem tart markáns recesszió felé a német gazdaság

A német nemzetgazdaság, Európa legnagyobb gazdasága nem tart markáns recesszió felé a második negyedévi 0,1 százalékos GDP-csökkenés ellenére sem, ámbár nem észlelhetők még egy kedvező fordulatra utaló makrogazdasági jelek sem a berlini szövetségi gazdasági minisztérium pénteken kiadott havi jelentése szerint.

A német gazdaság az április-júniusi második negyedévben negyedéves bázison 0,1 százalékos csökkenést mutatott és az időközben megjelent friss makrogazdasági adatok sem adnak okot bizakodásra, hogy a július-szeptemberi negyedévben ne legyen ismét negatív a negyedéves növekedési mutató, azaz el lehessen kerülni a technikai recessziót.

A bruttó hazai termék (GDP) két egymást követő negyedévben negyedéves bázison bekövetkező csökkenését a közgazdaságtan technikai recesszióként kezeli. "A német gazdaság gyenge fázisba jutott" - mutat rá a minisztérium jelentése, megjegyezve, hogy "nagyobb mértékű lassulásra, illetve kifejezett recesszió bekövetkezésére viszont egyelőre nem kell számítani. A mutatók alapján azonban egyelőre jobbra sem fognak fordulni a dolgok".

A német gazdasági növekedést az exportorientált feldolgozóipar teljesítményének a csökkenése vetette vissza, részben a világgazdasági ellentétek éleződése, részben a Brexit körüli bizonytalanságok miatt. A minisztérium szerint az export volumene stagnál, a gazdasági növekedésnek mindössze a lakossági és az állami fogyasztás nyújt számottevő támogatást.

Miközben az építőiparban jól mennek a dolgok, a feldolgozóipar és az energiaipar nehéz időket él át - írja a gazdasági minisztérium havi jelentése. A múlt héten publikált adatok az ipari megrendelések és az ipari termelés nagymértékű csökkenését mutatták, komoly aggodalmat ébresztve elemzői körökben a gazdaság egészségi állapotával szemben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?