Már nem Ion Țiriac a leggazdagabb romániai üzletember

Új milliárdosa van Romániának: Daniel Dines, a UiPath alapítója 1,4 milliárd dollárra becsült vagyonával lekörözte Ion Țiriacot.

A 47 éves Daniel Dines Bukarestben alapította meg társával, Marius Tîrcăvel azt az IT-ben utazó start-upot, amelynek értéke vállalattá bővülve 7 milliárd dollár. A vállalat 20 százalékát Daniel Dines birtokolja.

Az első évtizedben nem sok előjele volt a fantasztikus sikernek, 2015-ben a cég még egy bukaresti tömbházlakásban működött, 10 munkatárssal. Egy évre rá még mindig csak 3 millió dollár volt az árbevételük, 2016-ban azonban már 43, tavaly pedig 200 millióra nőtt. Jelenleg a vállalat központja Manhattanben van, világszerte több mint 30 irodával és 3200 alkalmazottal.

Az UiPath vállalati folyamatokhoz fejleszt ún. RPA (Robotic Process Automation) eszközöket. A monoton, ismétlődő tevékenységet igénylő folyamatokat automatizálják szoftverrobotok alkalmazásával. A UiPath-ot a többi között a Google finanszírozza. Az ügyfelek között ott sorjázik a BMW csoport, a Huawei.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?