Megrepedt a burkolat a Lugos–Déva autópálya még használaton kívüli szakaszán

Még át sem adták a forgalomnak a dél-erdélyi sztráda részét képező Lugos–Déva autópálya 3-as szakaszát, már repedések jelentek meg az aszfaltburkolaton, és félő, hogy a gyorsforgalmi út támfala is megcsúszik. Az állam a kivitelező beperelését fontolgatja.

A Hunyad megyei Marosillye és Holgya közötti 21 kilométeres szakaszt néhány hete kellett volna megnyitni a forgalom előtt (a Marossolymos–Marosillye résszel együtt), ám a hivatalos átadási-átvételi procedúra helyett a közlekedési minisztérium felbontotta a szerződést az építővel.

A szaktárca minőségbeli problémákkal indokolta a lépést, és utóbb kiderült, nem volt alaptalan a döntése: a még használaton kívüli pályaszakaszon, a holgyai forgalmi csomópont közelében repedések jelentek meg a leállósávban, és megmozdult a az alapot jelentő támfal – attól lehet tartani, hogy a völgybe csúszik a pálaszakasz.

A Teloxim Con Srl. - Comsa Sa. - Aldesa Construcciones Sa. - Arcadis Eurometudes Sa spanyol cégcsoport a szerződésbontásra perrel fenyegetőzött, most meg a román állam fontolgatja az ügy jogi útra terelését, és követeli, hogy a kivitelező javítsa ki a hibákat saját költségén.

A román–spanyol dipomáciai súrlódásokat is keltő ügy vége nem látszik, mint ahogy az sem, hogy mikortól lehet végre teljes hosszában közlekedni az A1-es autópályán.

Kapcsolódók

Kimaradt?