Csődeljárás alatt a korábban jól menő építkezési vállalatok

Három olyan építkezési vállalat is csődeljárás alatt van, akik hat évvel ezelőtt még több mint egymilliárd lejes forgalmat bonyolítottak le - olvasható a Ziarul Financiarban. Az építőipar hatalmas kilengéseket mutat az utóbbi évek rögtönzött törvénymódosításai miatt.

A Delta ACM, az Euro Construct Trading ’98 és az Octagon 2018 elején kért csődeljárást. A vállalatok portfóliójában korábban a 20 legnagyobb helyi építkezési projekt szerepelt. A csődeljárást kiváltó főbb okok között az építőanyagok árának robbanásszerű emelkedése, a munkaerő drágulása, a szerződéskötések késése, a beszállítókkal szembeni kényszervégrehajtás és az elvégzett munka ki nem fizetése áll.

Az építőipari vállalkozókat tömörítő szervezet, az ARACO elnöke, Laurențiu Plosceanu elmondta, nagy gondot okoz, hogy a 114-es sürgősségi rendelettel megemelt munkaerőköltséget nem lehetett bevinni a korábban megkötött szerződésekbe, így ezeket a költségeket a kivitelezőknek kell állniuk. Ilyen körülmények között nem kizárt, hogy további csődeljárásokra kell számítani. Hozzátette, a legsebezhetőbb helyzetben azok a cégek vannak, akik az állami intézményekkel kötöttek szerződést, tehát akik még a 114-es rendelet előtt meghatározott összegért vállaltak kivitelezési munkálatokat a közintézmények számára.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?