Székelyföld „kürtőskalács nagyhatalom”: 1500 családnak biztosít az édesség megélhetést

Székelyföld „kürtőskalács nagyhatalom”, hiszen mintegy 1500 családnak biztosít megélhetést vagy jövedelem-kiegészítést a kürtőskalácssütés. Csupán Háromszéken 130 cég vagy vállalkozói engedéllyel rendelkező személy készít kürtőskalácsot.

A kürtőskalács ugyanakkor a székely családok ünnepi eledele, az erdélyi magyarság szimbóluma, hungarikum. Ezt a süteményt ünneplik 2019. szeptember 13-15. között a Sepsiszentgyörgy főterén sorra kerülő Édes ízek fesztiválján, amelynek gazdasági vonatkozása is van, hiszen nemcsak helyieket céloznak, hanem belföldi turistákat szeretnének Sepsiszentgyörgyre vonzani.  

Tizenöt csapat – 7 háromszéki, 7 Hargita és 1 Maros megyei - versenyzik idén az „Év székelyföldi kürtőskalácsa” címért, de a háromnapos gasztro-turisztikai rendezvényen idén is megsütik a leghosszabb kürtőskalácsot, amelyet 14 méteresre terveznek. Elkészül a Kárpát-medence kürtőskalácsa is. A fesztivál ideje alatt működik a budapesti Kürtőskalács Cukrászda, gyerekeknek megnyitják a Kürtőskalácssütő Kismesterek Tanodáját, de sok érdekesség várja a kicsiket és nagyokat: gyerekprogramok, hagyományőrző tevékenységek és koncertek szerepelnek a programban –jelentették be keddi sajtótájékoztatón a szervezők. Pénteken színpadra áll Bye Alex és a Slepp, szombaton a Kifli, Pély Barna, valamint a Direcția 5 lép fel, vasárnap Homonyik Sándor és Vikidál Gyula jubileumi nagykoncertjére kerül sor.

„A kürtőskalács érzelmi kérdés, a székely családok ünnepi kalácsa, mindannyiunk kedvence, nevét lehetetlen más nyelvre lefordítani. A kürtőskalács-fesztivál jól indult 2017-ben, nemcsak a székely identitást erősíti, hanem Székelyföldet is népszerűsíti” – fogalmazott Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

Egy ilyen fesztiválnak gazdaságélénkítő hatása van – erősítette meg Édler András, a Kovászna Megyei Kereskedelmi Kamara elnöke, aki szerint ez egy folyamat, amíg a rendezvény beépül a köztudatba.

András Tünde, a budapesti Kürtőskalács Fesztivál főszervezője – aki Kárpát-medence legsikeresebb kürtőskalácssütő vállalkozását vezeti a magyar fővárosban – elmondta: Hargita megyei származásúként szívügyének tekinti a kürtőskalácsot, és a sepsiszentgyörgyi fesztivál nyertesét idén is várják a hetedik alkalommal sorra kerülő budapesti rendezvényen. Az Édes ízek fesztiválján premierként beüzemelik a budapesti Kürtőskalács-cukrászdát, ahol olyan finomságokat lehet megkóstolni, mint Madártej kürtőskaláccsal, Tejbegríz kürtős darabokkal vagy Kürtős Guba, Kürtős Krémes, Kürtős Csapágy.

Hagyományok szerint a sepsiszentgyörgyi gasztrofesztivál második napján, szombaton zajlik az Év székelyföldi kürtőskalácsa címért zajló verseny, vasárnap viszont hagyományos kürtőskalácsot kell sütni zabolai gróf Mikes Mária 1784-ben közzétett receptje alapján – tájékoztatott Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke. A tavalyi győztes, a farkaslaki Kovács kalács idén is óriás méretű, 14 méter hosszú kürtőst fog készíteni, míg a sepsiszentgyörgyi Oltisz közreműködésével készül el a Kárpát-medence kürtőskalácsa. A 2 méter hosszú, ötven centiméter átmérőjű kalácshoz a székelyföldi megyék és a barcasági Brassó megye mellett Kovászna megye magyarországi testvérmegyéi is adják a lisztet.

A fesztiválról részleteket itt böngészhet. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?