Moody's: csökkenőben a refinanszírozási kockázatok Közép-Európában


-A A+

A fedezett kötvények használatának terjedése a közép- és kelet-európai piacokon elősegíti a refinanszírozási kockázatok csökkenését és javítja a piaci likviditást - áll a Moody's Investors Service hétfőn Londonban ismertetett friss szektorelemzésében.

A nemzetközi hitelminősítő tanulmánya szerint az országcsoportban a századfordulón még viszonylag csekély piaca volt e finanszírozási eszköznek, és a fedezett kötvények terjedése csak azután vált lendületesebbé, hogy Lengyelországban, Romániában és Szlovákiában az utóbbi néhány évben módosították az ehhez szükséges jogi keretrendszert. Magyarországon ezzel szemben már hosszú évek óta jól fejlett fedezettkötvény-piaci rendszer működik, bár itt az utóbbi években makrogazdasági és pénzpolitikai tényezők miatt korlátozottabb volt a kibocsátás - áll a Moody's elemzésében.

A cég grafikus kimutatása szerint a jelzáloghitelekkel fedezett kötvények állományának növekedésében Csehország utcahossznyi előnyre tett szert az elmúlt évtizedben: a cseh piacon csaknem 14 milliárd eurónak megfelelő összértékű ilyen fedezettkötvény-állomány van. A Moody's számításai szerint Lengyelországban és Szlovákiában 5 milliárd, Magyarországon csaknem 4 milliárd euróval egyenértékű lehet a piacon lévő fedezettkötvény-tömeg.

A cég elemzése szerint a kibocsátó bank és a fedezett kötvények mögötti fedezetállomány nyújtotta kettős biztonság kényelmes megoldást jelent a közép- és kelet-európai piacokra újonnan belépő befektetőknek, akik így hajlandók hosszabb futamidőt elfogadni a fedezett kötvényekre, mint a fedezet nélküli bankhitelre. Ennek eredményeként a fedezettkötvény-piacra jellemző hosszabb futamidő-szerkezet lehetővé teszi a kibocsátók számára, hogy ilyen adósságeszközök kibocsátásával hosszabbítsák piaci finanszírozásuk időtartamát - áll a Moody's hétfői tanulmányában.

A hitelminősítő szerint a hosszabb távra szóló finanszírozás bevonása kedvező, és stabilizálja a térségi bankrendszerek finanszírozási profilját, függetlenül a kinnlevőség/betétállomány-rátától. A Moody's szerint mindezek alapján a fedezett kötvények finanszírozási eszközként betöltött szerepének növekvő fontossága várhatóan növeli annak a valószínűségét is, hogy a felügyeleti hatóságok segítséget nyújtanak az esetleg bajba kerülő kibocsátóknak, és ez erősíti a fedezett kötvények megtestesítette hitelminőséget a közép- és kelet-európai gazdaságokban.

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X