Bányaiparba fektet a háromszéki önkormányzat

Kőbányát vásárol és korszerűsít a háromszéki önkormányzat tulajdonában lévő Kovászna megyei Út és Híd Rt., amely így biztosítaná a saját tevékenységei számára szükséges alapanyagot, másrészt eladásra is termel követ – jelentette be Tamás Sándor. A háromszéki tanácselnök a hétfői megyeinfón kifejtette: „Gazdálkodó önkormányzat akarunk lenni, nemcsak a közpénzt felhasználni, hanem azzal úgy gazdálkodni, hogy a tulajdonunkban lévő Kovászna megyei Út és Híd Rt. saját használatára tudja biztosítani a követ és egyéb anyagokat, másrészt eladásra is tudjon kitermelést folytatni”.

A jelenleg is működő, hatályos engedélyekkel és élő szerződésekkel rendelkező, ám nem túl korszerű málnásfürdői kőbánya brassói magánszemélyek tulajdonában van, akikkel tárgyalnak az eladásról. Tervek szerint a bányát a Kovászna megyei tanács tulajdonában lévő megyei Út és Híd Rt. fogja megvásárolni, korszerűsíteni és működtetni. Ennek érdekében a háromszéki önkormányzat 66,5 millió lejes tőkeemelést fogadott el az útépítő vállalat részére. Ez az összeg fedezné a kőbánya árát, a technológia fejlesztés költségeit, illetve egy új aszfaltgyártó gép árát is, mondta Tamás Sándor. 

A háromszéki tanácselnök rámutatott: a beruházás megvalósulásának egyik fontos szempontja a munkahelyteremtés is. Az Olt-mente ugyanis a kőbányászat egyik hagyományos helyszíne, ahol több száz éve komoly kő kitermelés és feldolgozás történik. Megvásárlása után szeretnék korszerűvé tenni a málnásfürdői kőbányát, illetve ott új munkahelyeket is teremteni. Tamás Sándor hozzátette: a háromszéki önkormányzat minden képviselője, pártállástól függetlenül támogatta a tőkeemelésről és kőbánya vásárlásáról szóló határozatot, hiszen gazdasági számítások támasztják alá, hogy ha jó gazdaként tevékenykednek az anyagi hasznot hoz a megyei tanácsnak, illetve az alárendeltségében lévő intézményeknek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?