A romániai autó- és textilipar fogja megszenvedni legjobban a Brexitet

Leginkább a romániai autó- és textilipar fogja megérezni azt, hogy Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból - nyilatkozta a könyvvizsgálati, adó- és üzleti tanácsadási szolgáltatásokat nyújtó KPMG egyik romániai igazgatója, Alexandru Comănescu.

Az adóügyekért felelős igazgató emlékeztetett, Nagy-Britannia október 31-én ki fog lépni az EU-ból, függetlenül attól, hogy sikerül-e megállapodásra jutni vagy sem. Hozzátette, a kilépést minden olyan Romániában működő cég, vállalat megérni, amelynek nagy-britanniai partnerei vannak.

Nagy-Britannia az ötödik olyan ország, ahová a legtöbbet exportálunk - tavaly például 2,8 milliárd euró értékben. 2018-ban az import értéke, tehát a Nagy-Britanniából érkező javak és szolgáltatások értéke 1,7 milliárd euró volt. Az export tetemes hányadát a Romániában gyártott autóalkatrészek és textiltermékek teszik ki.

Alexandru Comănescu emlékeztetett, amennyiben a britek megállapodás nélkül távoznak, hatalmas plusz adókra és adminisztratív ügyintézésre kell számítaniuk azoknak, akik kereskedelmi kapcsolatba lépnek Nagy-Britanniával. Ugyanakkor azok a személyek, akik uniós állampolgárként Nagy-Britanniában dolgoznak vendégmunkásként, egy sor jogtól és előnytől elesnek.

Kapcsolódók

Kimaradt?