Králikot Lórándot delegálja az RMDSZ a pénzügyfelügyeleti hatóságba

Králik Lórándot, az Országos Tőkepiaci Felügyelet felügyelőjét javasolja az egységes Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (ASF) vezetőtanácsába az RMDSZ. A jelöltet kedd délután hallgatják meg a parlament illetékes szakbizottságai, a testület összetételéről a két ház szerdai együttes ülésén szavaznak a honatyák.

A Pénzügyi Felügyeleti Hatóságot a Biztosítási Felügyelet (CSA), az Országos Tőkepiaci Felügyelet (CNVM) és a Magánnyugdíj Pénztárak Felügyeletének (CSSPP) összevonásával hozták létre. Az RMDSZ-nek eddig a CNVM-ben (Králik Lóránd) és a CSA-ban (Bíró Albin) volt egy-egy delegáltja. Az összevonások után létrejövő hatóság vezetőtanácsában az RMDSZ-t már csak egy hely illette meg, a szövetségnek pedig Králik és Bíró között kellett dönteni.

A Szövetségi Állandó Tanács szavazattöbbséggel úgy döntött, hogy a hatóság vezetőtanácsába Králik Lórándot javasolja  – tudtuk meg Kovács Pétertől, az RMDSZ főtitkárától.

A kormányzó Szociál-Liberális Szövetség (USL) Dan Radu Rușanut, a képviselőház liberális frakcióvezetőjét jelölte az új hatóság élére. Helyettese várhatóan Daniel Dăianu volt liberális pénzügyminiszter lesz. Rușanu azt nyilatkozta, hogy Románia nem banki jellegű pénzintézetei jelentős visszaesést szenvedtek el 2008 után, és ma legjobb esetben 10-15 milliárd eurós piacot képviselnek. Hozzátette: ezen belül a magánnyugdíjalapok vagyona, illetve a biztosítási piac 3-3 milliárd euróra tehető.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?