Lugos-Déva autópálya: a kivitelező be akarja perelni az államot

Komolyan gondolkodik azon, hogy bepereli az államot a Lugos-Déva autópálya-szakasz kivitelezője - tájékoztat az Economica.net. Az építtető azt kifogásolja, hogy a szállításügyi minisztérium önkényesen bontotta fel a velük kötött szerződést.

A közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) szerdán felbontotta a szerződést a dél-erdélyi A1-es autópálya elkészült, de át nem vett Marosillye (Ilia) és Holgya (Holdea) közötti 21 kilométeres szakaszának kivitelezőjével. Răzvan Cuc szállításügyi miniszter szerint kérték az építő spanyol cégcsoporttól a munkára vállalt garancia kitolását négy évről tíz évre, mert minőségi problémákat láttak az úton. Azt követően bontották fel a szerződést, hogy a kivitelező ezt nem fogadta el.

A Teloxim Con Srl. - Comsa Sa. - Aldesa Construcciones Sa. - Arcadis Eurometudes Sa spanyol cégcsoport szerint sikertelenül próbáltak közös nevezőre jutni a miniszterrel. Megítélésük szerint a tárcavezető önkényesen és nem megalapozott indokokra hivatkozva bontotta fel a szerződést. „Csak most értjük igazán, miért menekülnek hanyatt-homlok a külföldi befektetők Romániából, miután a kormányok ideédesgetik hamis ígéretekkel” - olvasható a kivitelező közleményében. Hozzáteszik, komolyan elgondolkodtak azon, hogy beperelik a román államot.

A romániai útépítéseket monitorozó, és a kivitelezőkkel jó kapcsolatokat ápoló Pro Infrastructura Egyesület szintén kritizálta a minisztériumot. Az egyesület szerint a szerződésbontás olyan mintha egy ház felépítőjével a munka elvégzése után egy villanyégő hiánya miatt bontanának szerződést.

A szóban forgó szakaszt ennek ellenére megnyitják heteken belül. Răzvan Cuc szállításügyi miniszter leszögezte, hogy a szerződésbontás ellenére "nem marad autópályamúzeum" a  21 kilométeres szakasz.

A Csanádpalota-Nagylak határátkelőhelytől Nagyszebenig tartó A1-es autópálya két megépült szakasza között 44 kilométeres szakaszon kell letérni a pályáról a régi országútra. A 21 kilométeres Marosillye-Holgya szakasz átadásával ez a távolság 13 kilométeresre csökkenne. A vitatott pályaszakasz építése 2013-ban kezdődött, és a munkálatokat 2016 májusáig kellett volna elvégezni. A CNAIR korábbi közlése szerint az útépítési szerződésben áfa nélkül 579,92 millió lejes kivitelezési díjban állapodtak meg a Teloxim Con Srl. - Comsa Sa. - Aldesa Construcciones Sa. - Arcadis Eurometudes Sa spanyol cégcsoporttal. Az összeg 85 százalékát az Európai Unió kohéziós alapjából, a fennmaradó részt a költségvetésből biztosították.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?