Hétfőtől kézbesíti a posta a nyugdíjasoknak a megemelt járadékot

Hétfőtől, pontosabban szeptember elsejétől 15 százalékkal nő a nyugdíjpont értéke. Ez azt jelenti, hogy ötmillió nyugdíjas körülbelül 10-15 százalékkal nagyobb nyugdíjat kap szeptember elsejétől. A munkaügyi miniszter, Marius Budăi elmondta, a posta hétfőtől kezdi kikézbesíteni a megemelt összegekről szóló nyugdíjszelvényt.

A nyugdíjpont értéke az új nyugdíjtörvénnyel hétfőtől 1100 lejről 1265 lejre nő. Hétfőtől a szociális nyugdíj értéke is nő 640 lejről 704 lejre.

2020. szeptember elsején szintén nyugdíjemelésre számíthatnak a nyugdíjasok. Akkor a nyugdíjpont értéke 1265 lejről 1775 lejre nő. A kérdés már csak az, honnan fedezi a kormány ezeket a kiadásokat, hiszen jelenleg is többmilliárd lejjel kell kipótolni az országos nyugdíjbiztosító pénztár költségvetését, hiszen a munkavállalók által befizetett hozzájárulás nem fedezi a nyugdíjakat.

A hétfőtől hatályba lépő 15 százalékos nyugdíjemelés csak ebben az évben 8,4 milliárd lejjel terheli meg a költségvetést. Jövő évben 24,8 milliárd lej plusz teherrel kell számolni, 2021-ben 51 milliárd lejjel, 2022-ben pedig 81 milliárd lejjel. Călin Popescu Tăriceanu, a kormánykoalícióból távozó ALDE elnöke csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy 9 milliárd lej, amellyel a kabinet nem számolt, hiányzik az idei költségvetésből, aminek előteremtése igencsak kérdőjeles.

Kapcsolódók

Kimaradt?