Jó évük van a háromszéki krumplitermelőknek

Tavalyhoz képest jobb termésátlagokat sikerült elérniük a pityóka- és gabonatermesztőknek – tájékoztatott Könczei Csaba. A Kovászna megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője szerint a gazdák arra számítanak, hogy a tavalyinál magasabb áron is tudják értékesíteni terményeiket, mivel a nagy krumplitermesztő országokban az időjárási viszonyok miatt nem kimagaslóak a termésátlagok.

Könczei Csaba közlése szerint Háromszéken még nem ért véget a krumpliszedés, ám részleges adatok szerint hektáronként 20-25 tonnás átlaggal lehet számolni. Jelenleg a föld végéről 1,20 baniért viszik el a pityóka kilogrammját, szemben a tavalyi 1 lejes árral. A háromszéki agráradminisztráció vezetője szerint sorozatban második éve történik meg, hogy jó árat fizetnek a székelyföldi pityókáért, miközben a holland, lengyel, német és francia gazdáknak nem sikerült jó termésátlagot elérniük, viszont Európában nagy a krumpli irányi igény.

Háromszéken arra számítanak, hogy körülbelül 90 banis áron stabilizálódik majd a krumpli kilogrammonkénti felvásárlási ára, ez az a reális összeg, ami fedezi a gazdák kiadásait és nyereséget is hoz. Könczei Csaba emlékeztetett, hogy amikor a gazdák kilogrammonként 60 baniért tudták eladni a krumplit, az alig fedezte az előállítási költségeiket.

Kovászna megyében vége fele közeledik a gabonák aratása is, amely ugyancsak kiemelkedő átlagokkal kecsegtet. Könczei Csaba szerint a búza esetében 5-6 százalékkal sikerült a tavalyi átlagtermést meghaladni. Háromszéken idén 14 000 hektáron termesztettek pityókát és 40 000 hektáron termett gabona.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?