A Nép Ügyvédje alkotmányossági vizsgálatot kér a feltöltőkártyákat szabályozó rendelet ellen


-A A+Meg kell vizsgálni, hogy a mobiltelefonos feltöltőkártyákra vonatkozó kormányrendelet, amely szerint pre-pay kártyákat csak személyi igazolvánnyal lehet majd vásárolni, tiszteletben tartja-e az alkotmánybíróság döntését a személyi adatok tárolására vonatkozóan – mondta szerdai sajtóértekezletén Renate Weber, a Nép Ügyvédje.

Az ombudsman emlékeztetett: az intézmény már korábban is foglalkozott a személyes adatok tárolásával, és az alkotmánybíróságnak is van vonatkozó határozata: ki, hol tárolhatja és használhatja az adatokat, és milyen hosszú ideig. Azóta ugyan megjelent az Európai Unió új adatvédelmi rendelete, „de az sem szabályoz minden részletkérdést”.

Nelu Barbu kormányszóvivő kedden jelentette be, hogy a mobiltelefonos feltöltőkártyákat ezentúl csak a vásárló személyazonossági igazolványának a felmutatása nyomán lehet beszerezni. Ez az előírás 2020. január elsején lép hatályba, 2020. szeptember elsejétől pedig a mobilszolgáltatóknak tilos lesz ilyen kártyákat eladni olyan személyeknek, akik nem igazolják magukat.

„Azok, akik rendelkeznek már pre-pay kártyával, vagy 2019. december 31-ig vásárolnak egyet, kötelesek lesznek 2020. szeptember elsejéig elküldeni a szolgáltatónak a személyi adataikat” – szögezte le Barbu. Hozzátette, hogy a személyes adatokat az európai általános adatvédelmi rendelet (GDPR) előírásainak megfelelően kezelik.

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X