Harmincmillió lejes beruházást kap idén a Maros Megyei Klinikai Kórház

A megyei kórházat érintő beruházások aktuális állapotáról tartott sajtótájékoztatót csütörtökön Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke és Ovidiu Gârbovan a Maros Megyei Klinikai Kórház menedzsere – számolt be a megyei önkormányzat sajtóirodája.

A megyei kórház a 2019-es évben összesen 31.247.000 lejt költ beruházásokra, ebből 9.634.000 lej a Maros Megyei Tanács költségvetéséből származik. Péter Ferenc hangsúlyozta, hogy kiemelten fontos a megyei önkormányzat számára a Maros Megyei Klinikai Kórház fejlesztése.

„2019 elején azt nyilatkoztam, hogy a Maros Megyei Klinikai Kórház első számú prioritás a Maros Megyei Tanács számára. Idén csak orvosi eszközök vásárlására és beruházásokra 30 millió lejt különítettünk el a költségvetésből. Ez az összeg jóval több, mint a tavaly hasonló célokra szánt keret, mely az ideinek csak 20%-a volt. Nagyon fontosak az épületeken végzett  felújítási és karbantartási munkálatok is, hiszen a megyei kórház legtöbb részlege régi épületekben működik. Ezeket az épületeket korszerűsíteni kell, úgy hogy közben meg is őrizzük a jellegüket, hiszen több műemlék épület is van közöttük. Emellett minden olyan beruházásra szánt összeghez amely az Egészségügyi Minisztériumból érkezik a megyei önkormányzat kötelező módon 10% önrészt biztosít” – emelte ki a Maros Megyei Tanács elnöke.

Dr. Ovidiu Gârbovan, a Maros Megyei Klinikai Kórház menedzsere bemutatta a legjelentősebb beruházásokat, orvosi eszközökre szánt összegeket, de azt is bejelentette, hogy a sugárterápiás gépen végzett javítások lezárultak, így jövő héttől a készülék újra működik.

„A sugárterápiás készülék ismét működik. Ezen a héten elvégezzük azokat a szükséges szimulációkat, melyek nélkül nem helyezhető újra üzembe a gép, így aztán hétfőtől ismét igénybe vehetik a páciensek a sugárterápiás kezeléseket. A beruházás értéke megközelítőleg 800 ezer lej, melyet teljes egészében a Maros Megyei Tanács fedezett. Az alkatrészeket az Egyesült Államokból és Németországból rendeltük, ezért telt két hónapba, amíg ismét üzembe tudtuk helyezni a gépet. Az idén az intenzív osztályt 3,5 millió lej értékű orvosi eszközökkel szereltük fel, melynek 10%-át a Maros Megyei Tanács biztosította. Sterilizáló berendezéssel láttuk el valamennyi sebészeti osztályunk, ezen beruházás értéke kb. 2 millió lej volt. Megvásároltuk és már üzembe is helyeztük az elektrosebészeti platformokat, de vettünk egy új mobil radiológiai berendezést is az ortopédiai klinikára. Az onkológiai bunkert építjük, a munkálatok felén már túl vagyunk” – jelentette ki a kórház menedzsere.

A mellékelt dokumentumban bemutatjuk azon beruházásokat és értéküket, melyeket már befejeztünk, vagy melyek megvalósításán dolgozunk.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?